USIKKER: Jusstudent Ilham Hassan (23) er jusstudent og hijabbærer. Hun frykter drømmene kan bli knust. Foto: Jacques Hvistendahl
USIKKER: Jusstudent Ilham Hassan (23) er jusstudent og hijabbærer. Hun frykter drømmene kan bli knust. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Vurderer å tillate dommer-hijab

Religiøse hodeplagg kan bli lov i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge avdelingsdirektør Erling Moe ved Domstol- administrasjonen, finnes det ingen regler for bruk av religiøse hodeplagg i norske domstoler. Men det kan det bli.

— For meddommere er det ikke gitt regler. For fagdommerne er det tillagt Domstoladministrasjonen (DA) å gi forskrift om bruk av kappe og liknende. DA har satt i gang et utredningsarbeid for å avklare bruk av religiøse og andre symboler i retten, skriver Moe i en e-post til Dagbladet.

Les reaksjoner og mer om saken i dagens papirutgave av Dagbladet!

Ikke hastverk
I første omgang skal det utredes om det i det hele tatt skal gis regler om religiøse hodeplagg i domstolene. Hvis ja, må det avgjøres hvilke aktører disse reglene skal gjelde for.

Så langt er det ikke kommet ønsker fra fagdommere om å bruke hijab eller andre religiøse symboler.

— Dette er dermed ingen hastesak for DA, skriver han.

Moe understreker at spørsmålet om bruk av hijab i politiet ikke vil ha betydning for Domstoladministrasjonens håndtering av spørsmålet.

Frykter hijab-nei
Ilham Hassan (23) er er jusstudent og bruker hijab. Hun frykter drømmene kan bli knust.

- En ting er at de vil forby hijab i politiet. Om jeg ikke kan bli politijurist, har jeg fortsatt muligheten til å bli forsvarer i retten eller dommer. Men hvis de forbyr hijab i domstolene, må jeg gi opp det også. Da må jeg finne meg noe annet å gjøre, sier Hassan til Dagbladet.

Danskene forbyr
For tida er et nytt lovforslag under behandling i Danmark, som forbyr bruken av religiøse hodeplagg i domstolene. Forslaget har møtt massiv motstand fra en samlet advokat- og dommerstand, men det hjelper trolig lite.

Dansk Folkeparti mener at forbudet også må gjelde lekdommere og jurymedlemmer.

I Sverige sa Rikspolitiet i 2006 ja til at politibetjenter kan bære turban, hijab og kippa i tjenesten. Storbritannia har tillatt det siden 2001. Danskene sier fortsatt nei.

— Problematisk
Hans Petter Graver, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, mener spørsmålet om hijab i domstolene reiser den samme prinsipielle debatten som spørsmålet om hijab i politiet.

— På den ene siden skal domstolene være nøytrale i forhold til parter og livssyn. Det er selvfølgelig viktig for folks oppfatning av rettens uavhengighet. Samtidig bør jo domstolen speile alle lag i samfunnet, noe den i liten grad gjør i dag, sier han.

— Hva mener du selv om spørsmålet?

— Jeg synes det er vanskelig å ha noen oppfatning om dette så lenge jeg ikke vet hva folk i rettspleien og ellers i samfunnet mener. Det avgjørende er om dette vil svekke tilliten til domstolene. Men personlig synes jeg at et forbud mot religiøse hodeplagg som også skulle gjelde for jurymedlemmer kanskje er å gå litt langt. Dersom forsvarer eller aktor skulle ha problemer med at jurymedlemmer bruker religiøse hodeplagg, får de heller benytte seg av utskytningsretten, som innebærer at man kan be at enkelte jurymedlemmer blir fjernet, sier han.