Vurderer å tillate dommer-hijab

Religiøse hodeplagg kan bli lov i retten.

USIKKER: Jusstudent Ilham Hassan (23) er jusstudent og hijabbærer. Hun frykter drømmene kan bli knust. Foto: Jacques Hvistendahl
USIKKER: Jusstudent Ilham Hassan (23) er jusstudent og hijabbærer. Hun frykter drømmene kan bli knust. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ifølge avdelingsdirektør Erling Moe ved Domstol- administrasjonen, finnes det ingen regler for bruk av religiøse hodeplagg i norske domstoler. Men det kan det bli.

— For meddommere er det ikke gitt regler. For fagdommerne er det tillagt Domstoladministrasjonen (DA) å gi forskrift om bruk av kappe og liknende. DA har satt i gang et utredningsarbeid for å avklare bruk av religiøse og andre symboler i retten, skriver Moe i en e-post til Dagbladet.

Les reaksjoner og mer om saken i dagens papirutgave av Dagbladet!

Ikke hastverk I første omgang skal det utredes om det i det hele tatt skal gis regler om religiøse hodeplagg i domstolene. Hvis ja, må det avgjøres hvilke aktører disse reglene skal gjelde for.

Så langt er det ikke kommet ønsker fra fagdommere om å bruke hijab eller andre religiøse symboler.

— Dette er dermed ingen hastesak for DA, skriver han.

Moe understreker at spørsmålet om bruk av hijab i politiet ikke vil ha betydning for Domstoladministrasjonens håndtering av spørsmålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer