Vurderer å varsle politiet om flere overgrepstips

Bernt Eidsvig kom til Norge i dag for å håndtere skandalen. - Deprimerende og tragisk, sier biskopen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den katolske biskopen for Trondheim og Oslo, Bernt Eidsvig, har avbrutt sitt opphold i Østerrike og kom i ettermiddag til Oslo for å håndtere overgrepsskandalen.

- Det er en deprimerende og tragisk sak. Den representerer et tillitsbrudd vi nesten ikke kan forestille oss, sier biskopen.

Da han ble møtt av et stort presseoppbud på Gardermoen i dag, bekreftet han det siste døgnet har fått flere nye henvendelser som er knyttet til overgrepssaken. Nå starter Eidsvig arbeidet med å gjennomgå informasjonen.

- Vi vurderer i hver enkelt sak om politiet skal kontaktes, sier Eidsvig.

Han opplyser at han ikke har vært i kontakt med Georg Müller, eks-biskopen som har innrømmet overgrep, siden saken ble kjent, og at han ikke har tenkt å snakke med den skandaliserte kollegaen i framtida.

- Dersom det viser seg at Müller er skyldig i flere overgrep, overlater jeg til myndighetene å få ham utlevert til norsk politi, sier etterfølgeren.

Eidsvig mener denne typen saker representerer et stort dilemma i forhold til om det er nødvendig å melde fra til politiet.

- Dersom vi refererer til politiet om hva som blir sagt i en sjelseørgersamtale, vil det være unikt i norsk kirkehistorie. Dersom offeret ikke ønsker oppmerksomhet og ikke ønsker å bli funnet, vil vi ikke medvirke til det.

Samtidig medgir Eidsvig at det på et vis er en lettelse at saken nå er i offentligheten. Nå vil biskopen gå igjennom kirkas rutiner for å forsøke å unngå at overgrep skjer igjen.

- Men vi kan aldri sikre oss helt mot dette, sier Eidsvig.

I morgen lover biskopen å holde en pressekonferanse om overgrepssaken og situasjonen som bispedømmet i Norge nå er oppe i.