Vurderer å vise drapsvideo fra Toulouse

Al Jazeera vurderer å sende videoopptakene fra drapene i Toulouse. Frankrikes president oppfordrer TV-stasjonen til å la være.

VISE DRAPSVIDEO:Mohamed Merah hadde videokamera festet til kroppen og filmet drapene han begikk i Toulouse. En redigert versjon av opptakene ble deretter sendt til Al Jazeera. De vurderer nå å publisere videoen.
VISE DRAPSVIDEO:Mohamed Merah hadde videokamera festet til kroppen og filmet drapene han begikk i Toulouse. En redigert versjon av opptakene ble deretter sendt til Al Jazeera. De vurderer nå å publisere videoen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke en sensasjons-TV-kanal, og vi vil ikke sende opptaket uten nøye å overveie risikoer og konsekvenser, sier Al Jazeeras sjef Zied Tarrouche tirsdag.

Han sier ledelsen i TV-stasjonen nå diskuterer om opptaket skal offentliggjøres eller ikke.

- Det vil trolig bli avgjort senere i dag, sier Tarrouche.

Mohamed Merah hadde videokamera festet til kroppen og filmet drapene han begikk i Toulouse. En redigert versjon av opptakene ble deretter sendt til Al Jazeera.

Politiet opplyser at det ikke var Merah selv som sendte opptakene. Det er ennå ikke kjent hvem som gjorde det.

Al Jazeera sendte umiddelbart en kopi av filmen til fransk politi og har så langt valgt å ikke sende opptakene på lufta. Men det kan altså snart endre seg.

- Mangel på respekt Frankrikes president Nicolas Sarkozy reagerer sterkt på signalene fra Al Jazeera og oppfordrer alle TV-stasjoner til ikke å vise filmen.

- Jeg ber ledelsen i alle TV-stasjoner som kan tenkes å være i besittelse av disse opptakene, om ikke under noen omstendighet å vise dem, i respekt for ofrene, sier Sarkozy.

Også de etterlatte ber om at opptakene aldri blir vist.

Filmen viser ifølge folk som har sett dem, drapene kronologisk mens de blir begått. Opptakene er redigert sammen med lesing av tekster fra Koranen og islamistiske sanger.

Etterlyser ny person Samtidig opplyser fransk politi tirsdag at ytterligere én person nå er etterlyst i forbindelse med drapene. Merahs mor ble i forrige uke pågrepet sammen med brorens kjæreste. Broren ble få dager senere siktet for medvirkning til drap.

Til sammen sju personer, deriblant tre barn, ble drept av Merah i tre ulike angrep.

Merah ble selv drept under en dramatisk politiaksjon i Toulouse torsdag i forrige uke, etter først å ha forskanset seg i leiligheten sin i over et døgn.

Merahs far saksøker Mohamed Merahs far har truet med å saksøke Frankrike for at sønnen ble drept under politiaksjonen. Det har vakt harme og sterke følelser både blant franskmenn flest og blant politikere.

- Hvis jeg var far til et slikt monster, ville jeg holdt kjeft i skam, sier utenriksminister Alain Juppé til fransk radio.

Også Sarkozys rådgiver Henri Guiano fordømmer søksmålet.

- Han har rett til å gjøre det, men det får meg bare til å reagere med ett ord: uanstendig. Denne mannen var et monster som drepte med kaldt blod, sier Guiano.

(NTB)