Vurderer aldersgrense på dataspill

Statens filmtilsyn vurderer nå om de skal gå inn for aldersgrenser på dataspill. - En del av spillene er ganske groteske, sier avdelingsdirektør Martin Borgnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Barn får kjøpt ekstreme voldsspill

I går var det voldsspill-seminar hos Statens filmtilsyn. Der gjennomgikk en gruppe på åtte personer dataspill. Gruppa så på forskjellige voldsscener, og la vekt på at spilleren er delaktig i volden. De vurderte også hvordan spilleren identifiserer seg med det som skjer på skjermen.

Et av spillene de tittet på var 'Resident evil 2'. Et makabert spill der man må skyte døde mennesker for selv å unngå å bli spist.

- Vi har ikke vurdert spillet skikkelig, men mange vil nok oppfatte spillet som svært grotesk, sier Borgnes.

Sadosex

Grøsserspillet «Phantasmagoria II» ble gransket nøye i går. Det består av en mengde videosekvenser som skildrer både sadosex og bestialske mord, og spillet er nesten som en videofilm.

- Her er det mange sterke scener. Spesielt ett drap der offeret får munnen spikret igjen med en stiftepistol, før han får skåret opp magen og blir gjennomboret med en jernstang. Hvis dette hadde vært en film ville den nok fått 18-årsgrense, sier Borgnes.

Spillet selges uten aldersgrense i Norge. Det ble forbudt i England, og produsenten måtte fjerne flere scener før spillet ble lagt ut for salg.

Aldersgrenser

Borgnes og staben hans skal gjennomgå en mengde spill før de skal levere sin utredning til Kulturdepartementet i juni. Han vil ikke si om Statens filmtilsyn vil tilråde at det blir aldersgrenser på dataspill.

- Vi skal se på behovet for en regulering av dataspillene. Og da med særlig vekt på om det skal innføres aldersgrenser. Det er litt for tidlig å si om vi vil gå inn for det. Nå skal vi først prøve å analysere spillene, se på markedet, omfanget, omsetningsmåter og brukerne, sier Borgnes

Det er åtte spill som skal granskes nøye: actionspillene Doom, Quake og Duke Nukem, strategispillene Red alert og Grand theft auto, eventyrspillet Phantasmagoria II og bilspillet Carmageddon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer