Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer betaling for Napster

MP3-programmet Napster har 32,5 millioner bruker. - Vi vurderer å ta betalt for tjenesten, sier styreformann Hank Barry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Napster kan alle hente ned musikk fra Internett. Programmet finner både lovlig og ulovlig kopiert musikk, og begge deler kan hentes ned like enkelt. Amerikanske dommere vurderer akkurat nå om Napster er genialt og ulovlig, eller bare genialt. Det er uklart hvor lang tid det vil ta før kjennelsen kommer.

- De ønsker å få avklart dette raskt. Men dette er et vanskelig spørsmål, som helt sikkert vil ta tid, sier styreformann Hank Barry i Napster til skole-TV på Brigham Young University.

- Vi i Napster ønsker å tjene penger på tjenesten. I tillegg prøver vi å komme til enighet med platebransjen, slik at artistene får penger for sangene sine. Kanskje vil vi begynne å ta betalt for tjenesten. Da vil vi begynne å tjene penger, sier han.

Det vil i så fall stride mot alt de mest ihuga Napster-tilhengerne står for. Etter hvert som flere liknende tjenester vokser fram, kan det også bety slutten for Napster-tida.

Hendene fulle

Barry, og Shawn Fanning (18), som utviklet Napster, var på universitetet i anledning en høring som ble holdt av senatets juridiske komité. Høringen, som ble ledet av senator Orrin Hatch, er et ledd i senatets arbeid med å finne ut om «føderale lover må endres for å beskytte intellektuell eiendom».

Shawn Fanning snakket ikke om hvordan Napster ville bli som betalingstjeneste, men fortalte litt om hvordan han fikk idéen til programmet.

- Da jeg gikk i første klasse på videregående skole bodde jeg på rom sammen med en kompis likte å hente ned MP3-filer. Jeg så hvor store problemer han hadde med å finne låter, og jeg ville finne en løsning. Til å begynne med var det et lite konsept. Men jeg ble sugd inn idet.

Han forteller at han har flere spennende planer for framtida.

- Men akkurat nå har jeg ikke tid til å gjøre noe med dem. Jeg har hendene fulle, sier han.

Rekord

Napster er det programmet som har spredd seg raskest i Internetts historie. I februar hadde det et par millioner brukere. I mai var tallet steget til 11 millioner. Nå er programmet lastet ned og brukt av 32,5 millioner forskjellige brukernavn. Nå får Napster en million nye brukere i uka.

Magasinet Inside skrev tidligere i uka at minst to firmaer er interessert i å kjøpe Napster. De skal være villige til å betale 4,6 milliarder kroner.

Her kan du se høringen

Her kan du se intervjuet på skole-tv.

Andre lenker:

Recording Industry Association of America

Napster