Vurderer betaling for Napster

MP3-tjenesten Napster er verdens raskest spredde Internettprogram. Så langt har den 32,5 millioner bruker. - Nå vurderer vi å ta betalt for tjenesten, sier styreformann Hank Barry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Napster er et program som hjelper deg å hente musikkfiler på Internett. Programmet skiller ikke mellom lovlig og ulovlig kopiert musikk. Det tar bare noen minutter fra du finner ut hvilken låt du vil hente ned, til du kan høre den på datamaskinen din.

Amerikanske dommere vurderer akkurat nå om Napster er genialt og ulovlig, eller bare genialt. Det er uklart hvor lang tid det vil ta før kjennelsen kommer.

- De ønsker å få avklart dette raskt. Men dette er et vanskelig spørsmål, som helt sikkert vil ta tid, sier styreformann Hank Barry i Napster til skole-TV på Brigham Young University.

- Vi i Napster ønsker å tjene penger på tjenesten. I tillegg prøver vi å komme til enighet med platebransjen, slik at artistene får penger for sangene sine. Kanskje vil vi begynne å ta betalt for tjenesten. Da vil vi begynne å tjene penger, sier han.

Det vil i så fall stride mot alt de mest ihuga Napster-tilhengerne står for. Etter hvert som flere liknende tjenester vokser fram, kan det også bety slutten for Napster-tida.

Hendene fulle

Barry, og Shawn Fanning (19), som utviklet Napster, var på universitetet i anledning en høring som ble holdt av senatets juridiske komité. Høringen, som ble ledet av senator Orrin Hatch, er et ledd i senatets arbeid med å finne ut om «føderale lover må endres for å beskytte intellektuell eiendom».

Shawn Fanning snakket ikke om hvordan Napster ville bli som betalingstjeneste, men fortalte litt om hvordan han fikk idéen til programmet.

- Da jeg gikk i første klasse på videregående skole bodde jeg på rom sammen med en kompis som likte å hente ned MP3-filer. Jeg så hvor store problemer han hadde med å finne låter, og jeg ville finne en løsning. Til å begynne med var det et lite konsept. Men jeg ble sugd inn i det.

Han forteller at han har flere spennende planer for framtida.

- Men akkurat nå har jeg ikke tid til å gjøre noe med dem. Jeg har hendene fulle med både programmering, media og annet arbeid i bedriften, sier han.

Rekord

Napster er det programmet som har spredd seg raskest i Internetts historie. I februar hadde det et par millioner brukere. I mai var tallet steget til 11 millioner. I oktober er programmet lastet ned og brukt av 32,5 millioner forskjellige brukernavn. Napster får én million nye brukere i uka.

Magasinet Inside skrev tidligere i uka at minst to firmaer er interessert i å kjøpe Napster. De skal være villige til å betale 4,6 milliarder kroner, for programmet som ble snekret av en unggutt som ville finne MP3-filer på nettet.

Her kan du se høringen

Her kan du se intervjuet på skole-tv.

Andre lenker:

Recording Industry Association of America

Napster

SUGD INN: Shan Fanning er en av to brødre bak Napster.