Vurderer boikott av Dæhlie-klær

Menneskerettighetsorganisasjonen Norwatch vil vurdere boikottaksjon mot Kina-produserte Bjørn Dæhlie Collection og Swix- og Helly Hansen-klær dersom eierne ikke seriøst følger opp de grove bruddene på kinesisk arbeidsmiljølov som NRK avslørte i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også LOs nestleder reagerer:

- Etter dette kunne jeg selv aldri tenke meg å kjøpe Bjørn Dæhlie-klær, sier Gerd-Liv Valla.

NRKs Erling Borgen avslørte i går at blant annet Bjørn Dæhlie Collection produseres ved en fabrikk i Kina, som begår grove brudd på den kinesiske arbeidsmiljøloven.
Reportasjen fra Kina viste at jentene som er ansatt ved fabrikken bor i timannsrom og blir låst inne om natta. De arbeider 50 timer i uka med mye overtid, får ikke lov til å snakke mens de arbeider, ikke drikke vann eller gå på toalettet uten spesiell tillatelse.

Bjørn Dæhlie eier 30 prosent av Bona Ratio Sport AS, som står bak Bjørn Dæhlie Collection. Kleskolleksjonen ble lansert med brask og bram av Bjørn Dæhlie selv i 1996, og selges i sportsbutikker over hele Norge, i tillegg til USA, Japan og Italia.

Det var ikke mulig å få kommentar fra Bjørn Dæhlie i går kveld. Heller ikke hans pressetalsmann, Rolf Nereng, svarte på gjentatte henvendelser fra Dagbladet.

- For dårlig

Ved den samme fabrikken produseres også klær for Swix, som eies av tobakk-Andresen firmaet Hartog & Co, samt Helly Hansen-produkter, hvor Orkla eier 30 prosent av aksjene. Inntil i fjor eide Aker RGI 50 prosent av Helly Hansen, men solgte seg da ut til et stort internasjonalt investeringsfirma.

LOs nestleder Gerd-Liv Valla sier dette er for dårlig av Bjørn Dæhlie. Hun er opptatt av at forbrukerne selv undersøker om produsenten har fulgt de grunnleggende arbeidsstandardene. Valla vil ikke oppfordre til boikottaksjon, men sier samtidig at det ikke er noe poeng hvis man ikke reagerer når man får vite om slike tilfeller.

- Selv ville jeg ikke kjøpt Bjørn Dæhlie-klær etter dette, sier Valla.

- Jukses mye

Harald Eraker i Norwatch sier til Dagbladet at organisasjonen nøye vil følge opp de løftene som ledelsen i Swix og Bonba Ratio Sport ga i NRK-programmet «Til debatt» om å ta opp saken med den kinesiske fabrikken.

- Vi vil se om de følger opp seriøst. Det er ikke seriøst nok å bare snakke med leverandørene. Man må sjekke opp forholdene selv. Hvis alt de har er en skriftlig erklæring, er det langt fra nok, mener Eraker.

- Vi vet at det jukses mye. Hvis forholdene ikke bedrer seg , vil vi måtte vurdere boikott eller andre tiltak, sier Harald Eraker.

- Som slaver

Han synes selv at det verste med forholdene ved mange fabrikker i Kina er totalkontrollen over arbeiderne, som arbeider nærmest som slaver.

- De har ingenting de skulle ha sagt. Sier de fra, får de enten sparken eller problemer med myndighetene.

SVs leder Kristin Halvorsen sier at det minste man kan forvente av et merke som selger på en norsk sportsutøvers image, er at de holder seg til lovgivningen i det landet varen produseres.

- Nå forventer jeg at Bjørn Dæhlie hiver seg rundt og ordner opp i dette. For det første er det galt, for det andre vil jeg tro det er dårlig forretning.
Halvorsen oppfordrer også forbrukere til å sjekke ut om produsentene følger minstestandarder, og velge det produktet hvor svaret er bekreftende.

Tvilende

Styreformannen i Bona Ratio Sport, Ole Fr. Anker-Rasch, sa i NRK i går at han stiller seg tvilende til flere påstander i Borgens reportasje. Blant annet hevdet han at jentene ved fabrikken ikke lenger er innelåst om natta. Men både han og representanten fra Swix lovet å følge opp saken.

<B>BRYTER KINESISK ARBEIDSMILJØLOV:</B> NRKs Erling Borgen avslørte i går at blant annet Bjørn Dæhlie Collection produseres ved en fabrikk i Kina som begår grove brudd på den kinesiske arbeidsmiljøloven. Bjørn Dæhlie eier 30 prosent av Bona Ratio Sport AS, som står bak Bjørn Dæhlie Collection.