Corona-sertifikatet:

Vurderer bruk i butikker

Statsminister Erna Solberg opplyser at regjeringen har ambisjoner om å bruke coronasertifikatet til mer enn bare større arrangementer, cruisereiser og pakkereiser.

CORONAPASS: Erna Solberg og helsemyndighetene presenterte onsdag 5. mai planene for det nye coronapasset. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert

Onsdag opplyste statsminister Erna Solberg at regjeringen mener at et coronasertifikat kan brukes til større arrangementer, cruisereiser og pakkereiser. Samtidig opplyste Solberg at regjeringen har bedt helsemyndighetene om å vurdere utvidet bruk.

For eksempel vil regjeringen vurdere om sertifikatet kan brukes lokalt der reglene er strengere enn de nasjonale.

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt et lovforslag om bruk av coronasertifikat på høring. Av høringsnotatet går det fram at helsemyndighetene skal vurdere om man også kan bruke sertifikatet på spisesteder, butikker og kjøpesentre.

«I Norge har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurdert bruk av koronasertifikatet som mest aktuelt på nivå 3 og 4 i gjenåpningsplanen. Ved trinn 3 og 4 i gjenåpningsplanen vil det være åpne butikker og spisesteder og lav smitterisiko. For spisesteder, butikker og kjøpesentre vurderes de generelle smitteverntiltakene med krav om avstand mellom personer og reduksjon i antall kunder som effektive», skriver departementet og fortsetter:

«Det kan tenkes at coronasertifikatet kan benyttes for denne type virksomheter i kommuner med lokale strengere tiltak. Dette vurderes nå av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet».

CORONAPASS: Line Vold forteller at det må tas flere hensyn når man skal bestemme hvordan man kan bruke coronapasset. Video: Vegard Kruger. Vis mer

Diskusjoner

Solberg sier til Dagbladet at regjeringen og helsemyndighetene ser på hvordan man kan bruke coronasertifikatet i andre sammenhenger enn større arrangementer, cruisereiser og pakkereiser.

- En av de tingene som vi må ha et juridisk grunnlag for, og en ordentlig diskusjon om, er for eksempel spørsmålet om hva arbeidsgiver kan bruke dette til. Kan man nekte noen å komme på jobb dersom de ikke har et sertifikat? sier Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- Dette er ganske inngripende for folk, det krever en lovhjemmel og det krever at vi har tenkt oss godt om. Arrangementer er mer frivillig ettersom det er mange som har lyste til å delta på det.

LETTELSER: Statsminister Erna Solberg presenterte onsdag 5. mai lettelser i tiltakene for de som er vaksinerte mot coronaviruset. Video: Regjeringen Vis mer

Guldvog støtter

Når det kommer til vurderingene knyttet til spørsmålet om hvordan arbeidsgiver kan bruke coronasertifikatet, mener Solberg at det er vesentlig hvilken jobb arbeidstaker utfører.

- Det er klart at dersom man jobber med sårbare grupper, så kan det være legitimt å stille krav til at man må være vaksinert, ettersom det eller er vanskelig å gjennomføre jobben sin. Det er klart at selv om de sårbare har blitt vaksinert, så ser vi på sykehjemmene at eldre ikke nødvendigvis får like god beskyttelse av vaksinen som yngre, sier Solberg og fortsetter:

- Det er et vanskelig spørsmål å diskutere, for man skal ikke tvinges til å ta vaksinen, men samtidig skal vi ta hensyn til pasienter for eksempel.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog synes at Solbergs vurderinger er gode.

- Jeg synes at statsministeren svarte godt på det spørsmålet, nemlig at det finnes noen typer jobber hvor det kan være aktuelt å be om en sikkerhet for at man ikke er smittsom. Det er fremdeles stor risiko for enkelte sårbare grupper dersom de blir utsatt for smitte av personalet, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Ellers tenker jeg at man fra politisk hold antakeligvis vil være restriktive med å skille vaksinerte fra uvaksinerte i de aller fleste arbeidssituasjoner.

17. MAI: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, om 17.mai-feiringen under pressekonferansen onsdag 5. mai. Vis mer

Unntak

Helse- og omsorgsdepartementet skriver også i sitt høringsnotat at det må vurderes om det må gjøres unntak i forbindelse med bruk av coronasertifikat i Norge.

«I forbindelse med utarbeidelsen av forskrifter om coronasertifikat må det vurderes om det av hensyn til å unngå diskriminering må gjøres unntak for enkelte grupper fra krav om dokumentasjon i form av coronasertifikat, for eksempel barn eller personer som av medisinske grunner eller på grunn av funksjonsnedsettelse ikke kan gjennomføre covid-19-test», skriver de i høringsnotatet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer