FALSKE BRANNMENN: Politiet har etterlyst disse to personene etter kjempetyveriet.
FALSKE BRANNMENN: Politiet har etterlyst disse to personene etter kjempetyveriet.Vis mer

Vurderer dusør etter gulltyveri

Smykker til 40 millioner kroner sporløst forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Politiet vurderer sammen med eierne av gullsmedforretningen Gullborgen om det skal utloves dusør for å få tilbake de stjålne smykkene til 40 millioner kroner.

Blant de titalls kiloene med gull og diamanter som tyvene fikk med seg fra kjellerhvelvet i Storgata natten til søndag 14. februar, skal det også ha vært flere personlige og uerstattelige smykker som var i familiens eie. Butikken som har vært i Borgen-familiens eie siden 1954 var ikke forsikret mot innbrudd i hvelvet. Verken Elisabeth Borgen (60) eller noen av de tre døtrene hun driver forretningen med, trodde noen kunne ta seg inn i det beskyttede rommet.

- Det er samtaler mellom politiet, familien og forsikringsselskapet om det vil være riktig å gå ut med løfte om dusør for opplysninger som kan bringe de stjålne gjenstandene tilbake, sier politioverbetjent John Roger Lund, som leder seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo.

Informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige kan bekrefte opplysningene, men sier at han av hensyn til klienten ikke kan gå i detaljer om diskusjonene. Selv om smykkene i hvelvet ikke var særforsikret, skal Gullborgen ha flere andre typer forsikringer, blant annet mot ran, i Gjensidige.

Falske brannmenn

Politiet tror at to menn som i desember i fjor utga seg for å være brannmenn på kontroll, kan stå bak tyveriet. Mennene, den ene i slutten av 30-årene og den andre mellom 45 og 50 år, skal ha vært innom lokalene og gjennomført en kontroll av brannsikkerheten.

- De to mennene kom inn i butikken midt i julestria og sa de skulle inspisere brannslukningsanlegget. De ble vist rundt og var i butikken og i andre deler av lokalet, men ikke hvelvet, før de forlot stedet etter tre-fire minutter, sier Lund til NTB.

Brannvesenet har avvist at de var på inspeksjon av varslingsanlegget i sentrumsgården i Storgata i Oslo. Onsdag offentliggjorde politiet to fantomtegninger av mennene som er utarbeidet etter mange og lange avhør med eierne og de ansatte.

Fantomtegninger

Den eldste av mennene er beskrevet som omtrent 180-185 centimeter høy. Han er kraftig og muskuløs og med mellomblondt kort hår. Mannen snakket østlandsdialekt og hadde en mørk blå jakke.

Mannen i slutten av 30-årene er om lag 190 centimeter høy, hadde blondt kort hår og var iført en grønn jakke.

- Politiet er svært interessert i å komme i kontakt med disse personene, eller andre som kan ha opplysninger om dem. Politiet er også interessert i å komme i kontakt med andre næringsdrivende som kan ha blitt oppsøkt av personer som tilsvarer beskrivelsen, sier politiet i en etterlysning som ble sendt ut sammen med tegningene.

- Vanskelig å selge

Administrerende direktør Ingebjørg Alfsen i Norsk Gullsmedforbund er svært overrasket over det store lageret som Gullborgen hadde liggende da de ukjente tyvene brøt seg inn i hvelvet. Likevel tror hun verdiene blir vanskelig i å omsette for den eller de som sto bak.

- Alt gullet var stemplet, noe som gjør det nærmest umulig å omsette til seriøse forhandlere i Norge eller i Europa, sier Alfsen til NTB.

Hun sier det samme gjelder for diamantene som ble stjålet. Selv om tyvene kan ha tatt utbyttet ut av Norge og vil forsøke å selge det, vil seriøse forhandlere stille spørsmål rundt opprinnelsen av varene.

- Ingen forhandlere, for eksempel på diamantmarkedet i Antwerpen, vil kjøpe diamanter uten dokumenter, forklarer Alfsen, som likevel sier stjålne smykker kan finne sine kunder i tidligere Øst-Europa hvor kontrollen ofte er mer tilfeldig.

- Og prisene på gull og slike edelstener er som kjent global, sier hun. (©NTB)(NTB)


VURDERER DUSØR: Politioverbetjent John Roger Lund med fantomretningene av de etterlyste. Foto: Morten Holm / SCANPIX
VURDERER DUSØR: Politioverbetjent John Roger Lund med fantomretningene av de etterlyste. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer