Vurderer egen gransking

SV-leder Audun Lysbakken åpner for at Stortinget bør gjøre som ved Lund-kommisjonen i 1994, og selv nedsette en granskningskommisjon etter NAV-skandalen.

ALVORLIG: Det er viktig at Stortinget involveres i arbeidet med å nedsette en granskingskommisjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ALVORLIG: Det er viktig at Stortinget involveres i arbeidet med å nedsette en granskingskommisjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har varslet at hun vil sette i gang en ekstern granskning som skal gjennomgå hva som har skjedd i NAV-skandalen.

Nå vurderer partier på Stortinget om man heller bør sette ned en egen granskingskommisjon, som ved Lund-kommisjonen i 1994.

Det åpner SV-leder Audun Lysbakken for i et intervju med Dagbladet.

Han sier det er noe som er blitt diskutert de senere dagene.

- Noen få ganger har Stortinget selv nedsatt en kommisjon. Det er noe som kan bli vurdert når vi ser omfanget av dette, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

- Både det store alvoret og behovet for å granske hvordan departementet har håndtert saken tilsier at granskningen skjer med tett involvering fra Stortinget, enten ved at Stortinget setter ned kommisjonen eller at regjeringen gjør det i tett dialog med opposisjonen.

Dagbladet er kjent med at også Ap på Stortinget er i tenkeboksen.

Uvanlig

Det er uvanlig at Stortinget tar initiativ til eksterne granskninger av norske myndigheter.

Blant eksemplene er nettopp Lund-kommisjonen, som gransket påstander om ulovlig overvåkning av norske borgere.

I granskingen av hva som skjedde 22.juli, var det regjeringen som nedsatte den såkalte Gjørv-kommisjonen.

Stortingets granskinger

Stortinget har siden 1985 nedsatt sju granskningskommisjoner:

Ryssdal-kommisjonen (1985–87): gransket måten styremaktene håndterte problemene som rederiet Reksten hadde på slutten av 1970-tallet.

Lund-kommisjonen (1994–1996): gransket de hemmelige tjenestene og påstandene om ulovlig overvåking.

Smith I-kommisjonen (1997–1998): gransket måten styresmaktene håndterte bankkrisen på 1980-tallet.

Smith II-kommisjonen (2000–2001): gransket Gardermo-utbyggingen.

Mehamn-kommisjonen (2003–2005): gransket luftfartsulykken med Twin Otter LN-BNK nær Gamvik

Scandinavian Star-kommisjonen (2015-2017): Gransket brannen på Scandinavian Star.

Sannhet- og forsoningskommisjonen (2018- pågår fortsatt): Om fornorskningspolitikken og urett begått mot samer, kvener og norskfinner

Kilde: Stortinget

- Jeg tenker det er to alternativer som begge er mulige. Det jeg er absolutt på, er at Stortinget må involveres - og det kan gjøres på en av to måter.

Hva som blir konklusjonen, vil avhenge av hva som blir sagt tirsdag, da arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) kommer for å redegjøre om NAV-skandalen i Stortinget.

Forventer svar

Da forventer han også svar fra statsråden på hvordan den eksterne granskningen er tenkt gjennomført fra regjeringens side.

- Jeg mener det er sterke argumenter for at prosessen med å få i gang en ekstern granskning ikke kan være en alenegang fra regjeringen. Det bør være en prosess med bred forankring, rett og slett fordi vi står oppe i det som kan være en historisk stor rettssikkerhetsskandale, sier Lysbakken til Dagbladet.

Kontakter presidentskapet

Han vil nå ta kontakt med Stortingets presidentskap og be om at de samler de parlamentariske lederne i de ulike partiene for å diskutere spørsmålet.

- Jeg har tenkt å ta kontakt med presidentskapet for å be om at de samler de parlamentariske lederne for å nå diskutere hva som bør være Stortingets rolle i granskingen, sier han til Dagbladet.

En ekstern granskning vil skje uavhengig av kontrollkomiteens arbeid, dersom saken ender som kontrollsak i Stortinget, noe som ifølge Lysbakken virker sannsynlig.

Det er foreløpig uklart hvordan partiene på Stortinget stiller seg til spørsmålet.

- Jeg mener definitivt at dette er en sak for kontrollkomiteen, men om Stortinget skal opprette egne granskningskommisjoner utover det, er jeg veldig usikker på, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet til Dagbladet.

Hun påpeker at det er stort handlingsrom i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget for både eksterne utredninger og høringer i forbindelse med saker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer