Vurderer eget drapsregister

Slik vil justisminister Anders Anundsen (Frp) forebygge partnerdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet», skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) til Stortinget. Han skriver videre at partnerdrap utgjør mellom 20 og 30 prosent av det totale antallet drap hvert år.

«Det har i flere sammenhenger vært hevdet at mange av disse drapene er "varslede" og kunne vært avverget», skriver Frp-politikeren videre.

Et varslet drap Dagbladet har den siste måneden skrevet om Anna Medvedeva (26), som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret, men som ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012.

Les alt om Anna-saken her!

Vurderer drapsregister Nå skriver justisministeren at han og helseministeren, Bent Høie (H), nå vurderer å etablere et eget drapsregister. Ordningen skal være forskningsbasert. I registeret vil samtlige drapssaker bli registrert.

«Hensikten med ordningen er en systematisk og kontinuerlig innhenting av data for å utvikle forebyggende tiltak», skriver Anundsen.

Lever i frykt For en uke siden skrev Dagbladet om en annen kvinne, Maria (40), som lever i frykt, etter at eksmannen har brutt besøksforbudet mer enn ti ganger.

- ALVORLIG KRIMINALITET: «Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet», skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) til Stortinget. Han skriver videre at partnerdrap utgjør mellom 20 og 30 prosent av det totale antallet drap hvert år. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
- ALVORLIG KRIMINALITET: «Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet», skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) til Stortinget. Han skriver videre at partnerdrap utgjør mellom 20 og 30 prosent av det totale antallet drap hvert år. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

«Kvinner med annen etnisk bakgrunn enn norsk og med kort botid i landet er særlig situasjon der de utsettes for vold av en partner», skriver Anundsen. Teksten er et svar på et spørsmål stilt av SVs representant Karin Andersen.

«Nå må justisministeren vise at han mener alvor i kampen mot vold og drap begått i familien. Også når kvinnen er utenlandsk», sa Andersen til Dagbladet i begynnelsen av mai.

«Dette er noe politiet og hjelpappartet skal være særlig oppmerksomme på i slike saker», svarer Anundsen.

Vil granske Anna-saken Sjak Haaheim, Annas advokat i barnefordelingssaken, har tidligere sagt at han ønsker «havarikommisjon» til å granske partnerdrap i Norge. Han har også tatt til ordet for å granske Anna-saken. Dette har Dagbladet støtte på lederplass.

Justisministeren er derimot skeptisk til ideen.

Dagbladet 3. mai 2014
Dagbladet 3. mai 2014 Vis mer

«Erfaringen fra Sverige er ikke udelt positive. Det er blant annet pekt på at det lave antallet saker gjør det vanskelig å trekke konklusjoner som kan omsettes i forebyggende tiltak», skriver Anundsen.

I 2013 ble det begått 15 drap i Norge, der gjerningspersonen var daværende eller tidligere partnere.

I dag skrev Dagbladet at Ap også krever skriftlig svar fra justisministeren. 

BLÅMERKER: For en uke siden skrev Dagbladet om en annen kvinne, Maria (40), som lever i frykt, etter at eksmannen har brutt besøksforbudet mer enn ti ganger. Disse bildene av blåmerker på kroppen har Anna tatt selv med telefonen. Foto: PRIVAT
BLÅMERKER: For en uke siden skrev Dagbladet om en annen kvinne, Maria (40), som lever i frykt, etter at eksmannen har brutt besøksforbudet mer enn ti ganger. Disse bildene av blåmerker på kroppen har Anna tatt selv med telefonen. Foto: PRIVAT Vis mer

«Hvis det viser seg at lovverket og håndhevelsen av disse lovene ikke fungerer, så må regjeringen komme med forslag til endringer slik at beskyttelsen av kvinnene blir reell», sier Aps Eirik Sivertsen.

VIL HA HAVARIKOMMISJON: «Når et liv går tapt, eller noen blir alvorlig skadet, er det all grunn til å granske hva som gikk galt, på samme måte som vi gransker dødsfall på sjøen, på veien og i luften, sier advokat Sjak R. Haaheim». Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
VIL HA HAVARIKOMMISJON: «Når et liv går tapt, eller noen blir alvorlig skadet, er det all grunn til å granske hva som gikk galt, på samme måte som vi gransker dødsfall på sjøen, på veien og i luften, sier advokat Sjak R. Haaheim». Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX Vis mer