Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer flyktning-stopp

Oslo (NTB): Regjeringen vil i løpet av onsdag beslutte om det skal innføres en midlertidig stopp i inntaket av flyktninger fra Kosovo. Bakgrunnen er en henvendelse fra FNs Høykommissær for flyktninger. Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et viktig fundament for den beslutningen vi vil treffe senere i dag, er at den ikke bidrar til å øke problemene der nede, sa Bondevik. Norge har sagt seg villig til å ta imot inntil 6.000 kosovoalbanske flyktninger, og statsministeren mener den norske viljen til å ta imot flyktninger medvirket til at Makedonia åpnet sin grense igjen.

- Dette var en riktig og klok beslutning, og høykommissæren ringte og takket Norge, sa Bondevik.

FNs syn

Nå er det kommet en ny henvendelse fra Høykommissæren. Signalet er at Norge bør vurdere midlertidig stopp i de direkte transportene, men være forberedt på å ta imot flere flyktninger på kort varsel. Regjeringen vil vurdere henvendelsen nøye, og også rådføre seg med de humanitære organisasjonene og de andre nordiske landene.

Bondevik sa at Norge under alle omstendigheter vil ta imot de planlagte flyktningtransportene de nærmeste dagene, og holde en høy beredskap for ytterligere mottak hvis situasjonen igjen krever det. Familiegjenforeningen vil også fortsette.

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen påpekte at hvis alle NATO-land skulle ta imot like mange flyktninger som Norge i forhold til folketall, ville det utgjøre 1 million mennesker, halvparten av befolkningen i Kosovo. Hagen mener flyktningtransport til Norge er det samme som å bistå den etniske rensingen i Kosvo. Dette avviste Bondevik, og han sa at FN heller ikke har gitt uttrykk for noe slikt. Men Bondevik sa også at det beste og mest kostnadseffektive er å hjelpe flyktningene i nærområdene.