MÅ DE TA NED SINE BANNERE? Her tar opp et banner før en partikongress for tre dager siden. Byen Neyruppin der møtet ble holdt, ønsket ikke at partiet skulle bruke et lokale i deres by, men domstolen har bestemt at de må partiet få lov til. Nå vurderer man å forby partiet. Foto: AFP/JOHANNES EISELE/SCANPIX
MÅ DE TA NED SINE BANNERE? Her tar opp et banner før en partikongress for tre dager siden. Byen Neyruppin der møtet ble holdt, ønsket ikke at partiet skulle bruke et lokale i deres by, men domstolen har bestemt at de må partiet få lov til. Nå vurderer man å forby partiet. Foto: AFP/JOHANNES EISELE/SCANPIXVis mer

Vurderer forbud mot høyreradikalt tysk parti

Etter serie drap som nynazister mistenkes for å stå bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands konservative regjeringsparti CDU vil vurdere å gå inn for lovforbud mot det høyreradikale partiet Nasjonaldemokratene (NPD). Bakgrunnen er en serie drap som nynazister mistenkes for å stå bak.

CDU-landsmøtet i Leipzig i det østlige Tyskland vedtok tirsdag enstemmig å ta spørsmålet om et forbud mot NPD opp til vurdering. Men partiets parlamentariske leder Volker Kauder understreker at det må avklares om et forbud er nødvendig og vil virke etter hensikten.

Tysklands øverste rettsinstans, grunnlovsdomstolen, stanset i 2001 et forsøk på å forby NPD. Domstolen sa nei etter at regjeringen hadde nektet å gi den opplysninger om hvordan og hvorfor folk fra tysk etterretningstjeneste hadde infiltrert partiet. Nå skal man undersøke mulighetene for å omgå de juridiske hindringene.

NPD avviser at det er et nynazistisk parti, men nynazister har drevet aktiv valgkamp for partiet i forbindelse med valg.

Avsløringen av at et nynazistisk nettverk ser ut til å stå bak minst ni drap i perioden 2000-2006 har ført til selvransakelse hos tyske myndigheter. Statsminister Angela Merkel kaller drapene for en skam for Tyskland, og det stilles også spørsmål ved hvorfor drapene ikke tidligere har vært koblet mot det nynazistiske miljøet i delstaten Thüringen.

(NTB)