NY VURDERING:  Den tyske innenriksministeren Hans-Peter Friedrich har vært motstander av å forby NPD, men ifølge Der Spiegel er han i ferd med å vurdere standpunktet på nytt etter terrorangrepene i Norge. FOTO: TOBIAZ SCHWARZ, REUTERS/SCANPIX.
NY VURDERING: Den tyske innenriksministeren Hans-Peter Friedrich har vært motstander av å forby NPD, men ifølge Der Spiegel er han i ferd med å vurdere standpunktet på nytt etter terrorangrepene i Norge. FOTO: TOBIAZ SCHWARZ, REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Vurderer forbud mot tysk ekstremparti

Tysklands innenriksminister i ferd med å snu etter terrorangrepene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorangrepene på Utøya og mot Regjeringskvartalet stter fart i debatten om kamp mot terror i flere europeiske land.

I Tyskland drøfter regjeringen forbud mot det høyreradikale partiet NPD, mens Østerrike kan få en ny terrorlov.

Tysklands innenriksminister Hans-Peter Friederich har tidligere markert seg som klar motstander av et forbud mot det «nasjonaldemokratiske» NPD. Men nå er han villig til å vurdere spørsmålet på ny, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel.

- Terrorangrepene i Norge i slutten av juli har satt fart i debatten. Dette skyldes at Anders Behring Breivik, som har tilstått de dødelige angrepene, skal ha hatt kontakter til høyreekstreme kretser i Europa, het det nylig på Der Spiegels nettsider.

Hyllet 11. september NPD er et sterkt nasjonalistisk parti med ledere som har gjort seg kjent for temmelig rabiate uttalelser.

Blant annet hyllet partitalsmannen Horst Mahler terroristene bak angrepene mot New York og Washington 11. september 2001.

Men arbeidet med et forbud mot partiet kjørte seg fast i 2003.

Tysklands øverste rettsinstans, grunnlovsdomstolen i Karlsruhe, sa nei etter at regjeringen hadde fått overvåkingspolitiet BND til å plassere spioner i NPDs rekker.

Etter at terrorangrepene rammet Norge, er Hans-Peter Friederich åpenbart villig til å drøfte saken på ny med innenriksministrene i de 16 tyske delstatsregjeringene, skriver Der Spiegel. Hamburgs innenriksminister Michael Neumann snakker om «et gjennombrudd».

Skjerpet I Østerrike har regjeringen hentet fram en plan om en ny og skjerpet utgave av antiterrorloven som den lenge har arbeidet med, skriver den tyske ukeavisen Die Zeit. Også her er bakgrunnen terrorangrepene i Norge.

- Det er naturligvis naivt, men framfor alt også hjelpeløst, å ville reagere på massedrapet i Norge med å skjerpe straffeloven og strafferammene, skriver Die Zeits kommentator.

Han mener forslagene mest må ses som et innenrikspolitisk utspill.

Kommentatoren Anton Pelinka tror regjeringen i Wien først og fremst sikter seg inn mot det høyreradikale Frihetspartiet FPÖ. Visse FPÖ-politikere omgir seg med folk som med god rett kan granskes for sitt forhold til terrorisme, skriver han.

(NTB).