Vurderer kaprerens psykiske tilstand

Den tyrkiske kurderen som forsøkte å kapre et fly igår, ble torsdag overført til et psykiatrisk sykehus i Istanbul.

TIL PSYKIATRISK SYKEHUS:I et forsøk på å unngå innleggelse, forklarte 39-åringen for en tyrkisk domstol torsdag at han ikke hadde tatt medisinene han har fått foreskrevet. Foto: Reuters/Scanpix
TIL PSYKIATRISK SYKEHUS:I et forsøk på å unngå innleggelse, forklarte 39-åringen for en tyrkisk domstol torsdag at han ikke hadde tatt medisinene han har fått foreskrevet. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom det viser seg at han er tilregnelig, er det sannsynlig at han vil bli tiltalt og kan risikere en straff på ti års fengsel.

I et forsøk på å unngå innleggelse, forklarte 39-åringen for en tyrkisk domstol torsdag at han ikke hadde tatt medisinene han har fått foreskrevet.

- Jeg nådde flyet i siste liten. Derfor fikk jeg ikke tatt medisinene mine. Jeg husker ikke hva som skjedde på flyet. Jeg mistet bevisstheten. Da jeg kom til meg selv, var jeg på politistasjonen, sa kapreren ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia som AFP siterer.

Fikk avslag 39-åringen var frivillig på vei hjem etter å ha fått endelig avslag på asylsøknaden sin sist høst.

I fjor sommer skal han ha sultestreiket i 43 dager i håp om å få opphold i Norge, forteller en kamerat av mannen til Avisa Hordaland. Den kurdiske mannen har bodd i flere år på Voss i Hordaland.

- Jeg er ikke overrasket. Da jeg snakket med ham tirsdag, fortalte han at han skulle til Oslo og at han hadde noe å ordne der. Han sa også at det ikke var sikkert at han ville komme tilbake til Voss på en stund, sier kameraten, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Gratis flybillett Utlendingsdirektoratet oppdaget ikke at kapreren på Turkish Airlines-flyet hadde vært etterforsket for trusler og brudd på våpenloven i Norge da de besluttet å sette ham alene på et fly til hjemlandet.

Det er UDI som godkjente den frivillige returen. Mannen fikk dermed gratis flybillett fra staten. Ved ankomst til Tyrkia ville han få 10.000 kroner i kontanter. Fra 1. oktober overtok UDI ansvaret for å godkjenne frivillig retur fra Politiets utlendingsenhet.

UDI sier de hadde sjekket mannens rulleblad hos politiet. Kommunikasjonsdirektør Bente Engesland sier til TV 2 at de ikke er kjent med at mannen har en kriminell historikk.

Ifølge sjefen i Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, har de imidlertid ikke mottatt noen slik henvendelse fra UDI.

Hadde det vært opp til politiet ville flykapringsforsøket trolig aldri ha skjedd.

- Vi ville sendt ut personen med særlig kvalifisert politipersonell som følge, sier Wirum.

Ingen skadd Ingen ble skadd da flyet ble forsøkt kapret 50 minutter før landing i Istanbul. Kapreren truet med at han hadde en bombe, men det ble verken funnet sprengstoff på mannen eller i flyet.

Mannen krevde at flyet returnerte til Oslo. Han forsøkte å ta seg fram til cockpiten, men ble overmannet av 54 år gamle Dag Gjerstad fra Kvænangen i Troms. Det var 59 passasjerer om bord. Selv om ingen kom til skade, oppfattet passasjerene hendelsen som svært dramatisk.

Ifølge informasjonsavdelingen ved TAV Airports, som drifter Istanbul Atatürk Airport, var det ikke noe sprengstoff på flyet.

- Det var en full og gal passasjer som ropte at han hadde en bombe, men det var ingen bombe på flyet. Passasjerene fikk ham under kontroll til flyet hadde landet og politiet kunne ta seg av ham, sier en talsmann for selskapet til NTB.

Ba om unnskyldning Dag Gjerstad forteller til NRK at det var en veldig vanskelig situasjon.

- I 11.000 meters høyde over Sofia i Bulgaria opptrådte han svært truende. Han snakket tyrkisk og hadde flere elektroniske ting tapet til kroppen og ropte blant annet «bombe! bombe!». Han var svært utålmodig og begynte å rive flyet fra hverandre innvendig, sier Gjerstad.

Mannen rev ned dører og knuste flasker og situasjonen tilspisset seg.

- Når han så blokkerte dørene bak med istykkerrevne stolseter og dører, så jeg for meg at vi kom til å sitte der ganske lenge. Da gjorde jeg noe som jeg i ettertid ser ikke er spesielt lurt å gjøre, men som jeg har bedt om unnskyldning for overfor Turkish Airlines. Jeg skrek opp og ba passasjerene storme fram og komme seg ut av flyet. Mannskapet var selvfølgelig igjen. Kapreren syntes dette var veldig lite fordelaktig. Han kom løpene forover i flyet. Jeg uskadeliggjorde ham ganske umiddelbart og la ham i bakken, sier Gjerstad.

(NTB)