Vurderer Krigskorset for to nye og ukjente helter

To helter fra «en nyere konflikt» kan bli de første som tildeles Norges høyeste utmerkelse på 60 år.

GAMLE OG NYE HELTER: Gunnar «Kjakan» Sønsteby og kona Anne-Karin var med da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kunngjorde gjeninnføringen av Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset. Nå skal både ny og gammel innsats belønnes. Foto: Kristoffer Egeberg
GAMLE OG NYE HELTER: Gunnar «Kjakan» Sønsteby og kona Anne-Karin var med da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kunngjorde gjeninnføringen av Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset. Nå skal både ny og gammel innsats belønnes. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Regjeringen har bestemt seg for å gjeninnføre tildelingen av landets høyeste utmerkelse, Krigskorset for heltemodig innsats.

60 år siden siste tildeling endres nå statuttene slik at særskildt heltemodig innsats i militære operasjoner i hele etterkrigsperioden frem til i dag, også kan belønnes med medaljen. Det vil si at norske soldater som har utvist fremragende innsats i utenlandsoperasjoner som Tysklandsbrigaden, Korea, Suez, Somalia, Libanon, Balkan og Afghanistan kan bli dekorert.

Før var det bare innsats under Den andre verdenskrig som kunne vurderes, fordi Norge måtte være i tradisjonell folkerettslig krig for at tildeling kunne skje. Derfor har ingen Krigskors blitt tildelt siden 1949. I alt er 273 norske og utenlandske personer æret med medaljen for sin innsats under krigen siden Krigskorset ble innstiftet av London-regjeringen i 1941.

Flere «nye» helterForsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kunne i dag avsløre at Forsvarssjefen alt har innstilt to nye kandidater til å motta Krigskorset.

Forsvarsledelsen ønsket i dag ikke å avsløre hvem de to soldatene som nå vurderes er, eller hvilken operasjon eller konflikt de har tjenestegjort i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer