«Vurderer loven - ikke etikken»

I går kom bekreftelsen i klartekst på at DnB og Sparebanken NOR lånte 5 milliarder kroner til Kjell Inge Røkke mot sikkerhet i de verdiene som ligger i Aker RGI. Kredittilsynet fastholder at det er lovlig, mens kritikerne krever offentlig gransking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev fra daværende styreformann Gerhard Heiberg i DnB til Kredittilsynet, datert 9.november, redegjør Heiberg for hvordan DnB har sikret sitt lån på 2,5 milliarder kroner til Kjell Inge Røkke.

Dagsrevyen offentliggjorde i går noe av brevet:

«Lånet til TRG (Kjell Inge Røkkes selskap, red. anm.) ble bevilget delvis som et lån basert på den kontantbeholdning Aker RGI ville ha etter salget av Scancem samt dokumentert dividendekapasitet og for øvrig basert på gjenværende verdier i selskapet. Banken fant risikoen akseptabel for trekkene under lånefasilitetene.»

Advokat Per Danielsen sier at brevet er en form for tilståelse fra Heibergs side om at det omstridte lånet er i strid med loven. Men Danielsen, som er advokat for tidligere styremedlem i DnB, Ingjald Ørbeck Sørheim, nøyer seg ikke med å kritisere banken. Han er også sterkt kritisk til Kredittilsynets håndtering av saken:

- Dersom en holder seg til de pressemeldinger de har sendt, er det klart at de ikke har tatt hensyn til forbudsbestemmelsene i allmennaksjeloven. Nå ville det være fint om de gikk inn til kjernen som er blitt klarlagt etter Heibergs selverkjennende brev, sier Per Danielsen.

- Vi har vurdert lovens bestemmelser, og har ikke funnet at banken har opptrådt i strid med den, fastholdt Kredittilsynets direktør, Bjørn Skogstad Aamo, overfor Dagbladet i går kveld.

- Hva er din kommentar til at advokat Per Danielsen mener dette er i strid med lovens forbudsbestemmelser?

- Bare tull

- Det er bare tull. Veldig mange lån gis med sikkerhet i aksjene. Danielsen setter dette på spissen og gir en versjon som er populær, sier Skogstad Aamo.

- Men kan det ikke være etisk betenkelig å gi et lån med en slik sikkerhet?

- Det kan man ha ulike meninger om. Det Røkke gjør er kontroversielt. Men vi har ikke tatt stilling til det, sier Kredittilsynets direktør.

Advokat Per Danielsen krever at regjeringen nå setter ned en uavhengig gransking av DnBs lån til Røkke. Han vil overhodet ikke nøye seg med den redegjørelsen bankens representantskap har bedt om.

- Det blir det samme som at eieren gransker seg selv, sier Danielsen.

Skrekkscenario

Hans skrekkscenario er at Røkke ikke klarer å innfri lånet og at DnB og Sparebanken NOR som til sammen har lånt 5 milliarder kroner til Røkke, ikke får lov til å få tilbake pengene.

- Da har vi en alvorlig krise både økonomisk, samfunnsmessig, etisk og juridisk. Vi må huske på at dette er lånt til Røkkes selskap TRG som er registrert på De nederlandske Antillene, og da er det stor fare for at pengene er borte før man får anlagt sak, sier advokat Per Danielsen.