SKRANTESYKE: Dersom ikke 2 000 villrein blir avlivet, kan skrantesyken spre seg til andre hjortedyr. Dette er et bilde av tamrein. Foto: NTB Scanpix
SKRANTESYKE: Dersom ikke 2 000 villrein blir avlivet, kan skrantesyken spre seg til andre hjortedyr. Dette er et bilde av tamrein. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vurderer masseslakt av villrein for å hindre smittespredning

Skrantesyken kan spre seg ytterligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele villreinstammen på rundt 2 000 dyr på Nordfjella kan bli avlivet for å hindre spredning av den alvorlige dyresykdommen skrantesyke.

– Det er fryktelig dramatisk. Vi har aldri gjort noe sånt før. Det står ikke noe om dette i lærebøkene. Men ut ifra kunnskapen vi har i dag, så er nok det å fjerne dyrene dessverre den eneste måten å bli kvitt CWD på, sier biolog Olav Strand i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NRK.

Han er en av flere av Norges fremste eksperter på skrantesyke, også kjent som Chronic Wasting Disease (CWD), som nå er samlet på Geilo.

Hvorvidt hele villreinstammen på mellom 1.500 og 2.000 dyr i Nordfjella skal avlives, er blant tiltakene som diskuteres på møtet.

Ekspertene frykter at sykdommen kan spre seg ytterligere til tamrein og andre hjortedyr etter at tre syke villrein ble funnet i Nordfjella sør for Hemsedalsfjellet.

Forsker Bjørnar Ytrehus i NINA advarer mot dramatiske konsekvenser dersom spredningen av sykdommen ikke stoppes.

– Dette er voldsomt dystert. Jeg tenker på det som en krypende krise som kan være tilintetgjørende for hjortebestanden i løpet av 50–150 år, sier han.

Foreløpig er det ikke aktuelt med nedskyting på Hardangervidda, der det er mellom 10.000 og 12.000 villrein.

(NTB)