Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer militær opptrapping etter Putins bombing: - Russland gjør en grov feil

Skaper hodebry for Assad-motstanderne.

STARTET SYRIA-BOMBING: Onsdag startet Russland bombing av en rekke mål i Syria. Russlands offisielle mål er å stoppe IS, men de angriper også opprørsgrupper som kjemper mot president Assad. Opprørsgruppene støttes av den USA-ledede koalisjonen, og Russlands tilstedeværelse skaper et enda mer komplisert fiendebildet i det borgerkrigsherjede landet. Foto: NTB scanpix
STARTET SYRIA-BOMBING: Onsdag startet Russland bombing av en rekke mål i Syria. Russlands offisielle mål er å stoppe IS, men de angriper også opprørsgrupper som kjemper mot president Assad. Opprørsgruppene støttes av den USA-ledede koalisjonen, og Russlands tilstedeværelse skaper et enda mer komplisert fiendebildet i det borgerkrigsherjede landet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag startet Russland sine første luftangrep mot mål i Syria. Siden har russiske jagerfly gjennomført titalls angrep i Syria, og det russiske forsvarer opplyser selv at 50 av disse har truffet IS-mål. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har de det siste døgnet gjennomført ti angrep mot IS-mål i landet.

Russlands militære inntog i den blodige borgerkrigen i Syria, skaper et enda mer komplisert fiendebilde enn før. Den USA-ledede koalisjonen som har bombet IS-mål i omtrent et år, har hele tida kjempet mot IS og hatt som mål at Syrias president Bashar al-Assad skal fjernes.

Russland og Putin har åpent støttet regimet til president Bashar al-Assad og kjemper nå mot alle hans fiender i landet - inkludert opprørsgrupper støttet av vestlige land og Assad-motstandere.

- Uakseptabelt Russlands angrep har stilnet noen av kravene fra Vesten om å fjerne Assad, men ifølge The Guardian vurderer nå Tyrkia og Gulfstatene - som sterkt ønsker Assads avgang - å øke militærstøtten til opprørsgrupper som følge av Russlands flyangrep.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjorde det i dag klart hva han mener om Russland bidrag i Syria.

- Det er uakseptabelt. Russland gjør en grov feil, og aksjonene de gjennomfører er uakseptabelt for Tyrkia, sa Erdogan ifølge AFP.

Samtidig har landene ifølge The Guardian gjort det klart at de fortsatt vil kjempe like hardt for å fjerne Assad som de mener Moskva er innstilt på å beholde ham.

- Møter seg selv i døra I realiteten har flere av nabolandene bidratt med våpen og penger til opprørerne i Syria, og flere analytikere mener Russlands inntog kan tilspisse situasjonen ytterligere og føre til at Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia vil øke sin støtte til opprørsgrupper.

- Disse landene har støttet opprøret i Syria, og spesielt opprørsgruppene med en tydelig sunnimuslimsk profil. De har dermed bidratt til radikaliseringen i landet. Tyrkia har støttet opprøret ved å se gjennom fingrene med hensyn til smugling av ammunisjon, våpen og fremmedkrigere inn i Syria.

- Dette har bidratt til å forsterke de radikale opprørsgrupper i nord, deriblant ISIL, Nusra-fronten og Ahrar al-Sham. Tyrkia møter seg dermed litt i døra nå, sier kommandørkaptein og Syria-ekspert Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole til Dagbladet.

Russlands offisielle mål i Syra er å knuse IS, men flere vestlige land mener det egentlige målet er å styrke Assad ettersom andre opprørsgrupper også rammes av bombene. I helga gikk den britiske forsvarsministeren ut og sa at bare fem prosent av Russlands luftangrep rammer IS. Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights er minst 39 sivile drept i russiske angrep i Syria de siste dagene.

- Vesten og samtlige sunnimuslimske land ønsker å fjerne Assad fra makta, men russernes inngripen gjør dette vanskeligere. Spørsmålet er hva Russlands langsiktige plan med den militære støtten til Assad-regimet er. På kort sikt er den russiske støtten kjærkomment siden Assad har vært på defensiven det siste året.

- På lengre sikt kan det være Russland ønsker å gi Assad et bedre utgangspunkt i fremtidige forhandlinger. Russland ønsker trolig å være en akør som aktivt deltar i å diktere en mulig løsning på borgerkrigen i Syria og med Russlands støtte stiller Assad sterkere i den forbindelse, sier Gundersen.

USA og allierte land gjennomfører daglig luftangrep i Syria og Irak, hovedsakelig mot IS. Det amerikanske forsvaret melder søndag ettermiddag at 16 slike angrep er utført i de to landene det siste døgnet, skriver NTB.

Obama-kritikk USAs president Barack Obama har gjort det klart at de ikke samarbeider med russerne om å knuse alle Assads motstandere.

- Problemet her er Assad, og brutaliteten han har brakt over sitt folk. Det må stanse, sier Obama. Vi kommer ikke til å samarbeide med den russiske aksjonen, hvis mål er å knuse alle som er mot Assad, sa Obama fredag.

- En militær løsning alene, et forsøk fra Russland og Iran på å styrke Assad og pasifisere befolkningen kommer til å kjøre dem fast i en hengemyr. Det kommer ikke til å virke. De kommer til å bli der en stund om de ikke skifter kurs, sier Obama.

Obama tok også selvkritikk for deler av sin egen strategi. En plan om å utstyre og trene opposisjonsstyrker «har ikke fungert som den skulle» sier Obama.

Syria er Russlands eneste gjenværende allierte i Midtøsten, og vil følgelig beholde Assad ved makten. Det er uaktuelt for USA. Motsetningene kom klart til syne da de to staslederne talte for FNs hovedforsamling mandag.

Den amerikanske presidenten sier at han fortsatt er villig til å samarbeide med Russland om en plan for å avslutte den syriske borgerkrigen, men bare hvis planen også omfatter å kaste Syrias president Bashar al-Assad.

Ifølge avisa Washington Post, har ett av de russiske angrepene rammet et område i Syria der CIA-trente opprørere mot Assad-regimet har tilhold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling