Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer ny bevæpning av norsk politi etter IS-trussel mot Sverige

Norske politi- og justismyndigheter vurderer hvordan de skal forholde seg til den svenske terrortrusselen.

FORTLØPENDE VURDERING: Norsk politi ble fra høsten 2014 utstyrt med skarpladde våpen på grunn av trusselsituasjonen. Avvæpningen skjedde i februar i år, men politiet ble igjen generelt bevæpnet for en kort periode etter terroraksjonene mot Brussel i mars. Mannskapene på bildet bærer Heckler & Koch P30L, politiets standard tjenestevåpen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORTLØPENDE VURDERING: Norsk politi ble fra høsten 2014 utstyrt med skarpladde våpen på grunn av trusselsituasjonen. Avvæpningen skjedde i februar i år, men politiet ble igjen generelt bevæpnet for en kort periode etter terroraksjonene mot Brussel i mars. Mannskapene på bildet bærer Heckler & Koch P30L, politiets standard tjenestevåpen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner til at det nå i formiddag jobbes med vurderinger om hva den konkrete trusselmeldingen mot Sverige betyr for Norge.

Norske myndigheter vurderer fortløpende trusselbildet. Det er løpende dialog mellom justis- og beredskapsdepartementet, politidirektoratet og PST.

Ett av tiltakene norske myndigheter fortløpende vurderer er en mulig ny bevæpning av norsk politi. Årsaken er terroralarmen i Sverige.

Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter fortløpende blir orientert om utviklingen i Sverige.

PST ønsker ikke å kommentere terrorsituasjonen i vårt nærmeste naboland. Heller ikke Justis- og beredskapsdepartementet eller politidirektoratet vil kommentere saken i formiddag.

Tette forbindelser En av årsakene til at norske myndigheter følger ekstra nøye med på hva som skjer i Sverige, er den tette kontakten det er mellom de radikale islamske miljøer i Norge og Sverige.
 
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge og SÄPO (Säkerhetspolisen) i Sverige — som jobber svært tett sammen — er selvfølgelig klar over at terrorister som er sendt ut fra IS (Den islamske stat) vil være avhengig av hjelp fra personer med lokal kunnskap, før de slår til mot et terrormål.

Etterforskningen av de radikale ekstreme islamistiske miljøene i Norge og Sverige, har dokumentert at det er tett kontakt mellom miljøene på tvers av landegrensene.

- Vurderer kongelig Sverige-tur Tidligere i dag meldte NRK at kongens politieskorte vurderer den norske kongefamiliens forestående Sverige-tur etter den ferske terrortrusselen.

Kong Carl Gustav fyller 70 år 30. april, og den norske kongefamilien er selvsagte gjester.

Oslopolitiet kom i ettermiddag med en pressemelding er de skriver at NRKs framstilling av saken er misvisende.

«Vi er sitert på at «vi har kontakt med svenske og norske myndigheter og vurderer situasjonen fortløpende». Dette er en generell kommentar til NRK, som ikke gir grunnlag for verken tittel eller ingress i NRK.nos artikkel. Vi har ikke uttalt at vi vurderer kongefamiliens Sverigetur», heter det i pressemeldingen.

Det svenske hoffet vil ikke gi noen kommentarer om sikkerhetsforberedelsene rundt den storstilte feiringen, som starter i dag og avsluttes lørdag.

Ikke forhøyet trusselnivå Til tross for terroralarmen er ikke det generelle trusselnivået i Sverige hevet. Det har siden 2 mars i år ligget på nivå tre, det vill si en forhøyet trussel.

Tidligere har økt trusselnivå i Norge ført til generell bevæpning av politiet i Norge. Politiet bar skarpladde skytevåpen fra høsten 2014 fram til februar i år på grunn av terrortrusselen. Politiet ble igjen bevæpnet fra 22-26 mars, som følge av terorangrepet i Brussel.

Opplysningene om et planlagt terrorangrep, som gjorde at Norge ble satt i høy beredskap sommeren 2014, medførte blant annet økt grensekontroll. Dette ble også gjennomført etter terroraksjonene i Paris høsten 2015.

Hele Norges coronakart