TRAKASSERING: Den franske likestillingsministeren Marlène Schiappa mener at lovforslag om trakassering på gaten er helt nødvendig. Foto: napocska / Shutterstock / NTB scanpix
TRAKASSERING: Den franske likestillingsministeren Marlène Schiappa mener at lovforslag om trakassering på gaten er helt nødvendig. Foto: napocska / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Vurderer ny lov: Vil bøtelegge menn for å trakassere kvinner på gata

Frankrikes likestillingsminister mener lovforslaget er «helt nødvendig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Midt oppe i den store debatten om seksuell trakassering og overgrep, som The New York Times startet da de publiserte Harvey Weinstein-avsløringen, annonserer Frankrikes likestillingsminister at en ny lov vurderes.

Loven vil blant annet bøtelegge menn på stedet for å trakassere kvinner på gata.

Seksuell trakassering
Frankrikes likestillingsminister Marlène Schiappa annonserte mandag planer om å sette sammen en arbeidsgruppe bestående av politikere, politibetjenter og ansatte fra domstolen for å tydelig definere hvilken type oppførsel som utgjør seksuell trakassering, skriver Quartz.

- Poenget er at samfunnet må redefinere hva det vil akseptere og hva det ikke vil akseptere, sier Schiappa til den franske avisa La Croix.

Som eksempel mener hun at å plystre etter en kvinne på gata er nokså harmløst, men å deretter følge etter henne på T-banen er trakassering.

Schiappa mener lovforslaget er helt nødvendig fordi for øyeblikket er ikke trakassering på gata definert i loven.

Den andre delen av forslaget gjelder forlengelse av foreldelsesfristen i voldtektssaker. I Frankrike i dag er fristen 20 år, men det er ønsket at den kan forlenges til 30 år.

Barns samtykke
I slutten av september kom en sjokkdom fra Paris, hvor påtalemyndigheten besluttet at en 11 år gammel jente hadde samtykket til sex med en 28 år gammel mann.

Mannen er dømt til fem års fengsel for seksuelt misbruk av en mindreårig. Han brukte ikke fysisk tvang for å få jenta til å ha sex med ham, og derfor blir han ikke dømt for voldtekt, skriver Independent. Ifølge La Croix ville voldtekt gitt mannen 20 år i fengsel.

Derfor vil lovforslaget også sette en alder der spørsmålet om samtykke ikke vil oppstå. Det skal dermed være en fast alder i lovgivningen hvor barnet anses for å være uvillig. Det er viktig å ikke diskutere barns samtykke, skriver franske RTL.