Vurderer ny svartebørslov

Regjeringen vurderer å endre svartebørsloven som følge av Dagbladets avsløringer rundt norske billetthaier.

LUKRATIV VARE: Omsetting av annenhåndsbilletter er millionbusiness for billetthaiene i Euroteam. Her er deres billettlager fotografert under VM i fotball i 2006. Regjeringen vurderer å gjøre denne type handel forbudt ved lov. Foto: Privat
LUKRATIV VARE: Omsetting av annenhåndsbilletter er millionbusiness for billetthaiene i Euroteam. Her er deres billettlager fotografert under VM i fotball i 2006. Regjeringen vurderer å gjøre denne type handel forbudt ved lov. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Skattepenger skal ikke brukes til svartebørssalg. Det prinsippet er alle enige om, sier statssekretær Halvard Ingebrigtsen (Ap) til Dagbladet.

Likefullt er 400 000 kroner betalt ut i lån og støtte til Euroteams søsterselskap Wellcom / Euroteam Travel, via den statlige støtteordningen Innovasjon Norge.

- Uønsket Dagbladet har avslørt hvordan Euroteam instruerte de ansatte i Wellcom til å bestille fotballbillett i stor skala - ved hjelp av falske, svenske identiteter.

Oppdraget skulle utføres fra Wellcoms base i Dyrøy, hvor kommunen satt som medeier.

- Dette er ikke virksomhet vi ønsker å støtte, slår Ingebrigtsen fast.

Utfordres av Frp Næringsminister Trond Giske er utfordret av Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann Harald T. Nesvik

- Skattepenger hører ikke hjemme på svartebørs, og jeg er meget interessert i Giskes forklaring på hvordan det likevel har kunnet skje, sier næringspolitisk talsmann Harald T. Nesvik i Frp til Dagbladet.

- SMÅPENGER: Ordfører Rolf Espenes i Dyrøy kommune mener 400 000 er småpenger når det er nye arbeidsplasser det handler om.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe
- SMÅPENGER: Ordfører Rolf Espenes i Dyrøy kommune mener 400 000 er småpenger når det er nye arbeidsplasser det handler om. Foto: Yngve Olsen Sæbbe Vis mer

Statssekretæren gir overfor Dagbladet et foreløpig svar på Giskes vegne. Ingebrigtsen viser til at departementet ikke går inn i enkeltsaker, og henviser til Innovasjon Norge for nærmere opplysninger om saken.

Vurderer lovendring Samtidig sier han det nå vil være aktuelt å se på regelverket for svartebørshandel, slik at dette også kan gjelde norske selskaper som opererer i utlandet, noe som vil bli Kulturdepartementets ansvar.

Slik svartebørsloven i dag er utformet, gjelder den kun kultur- og idrettsarrangementer på norsk jord.

Handel med billetter til resten av verden dekkes ikke av loven. og det er dette regjeringa nå vil vurdere å endre.

- Jeg var selv delaktig i utarbeidelsen av denne loven da jeg jobbet i Kulturdepartementet. Da vi utarbeidet den var det helt klart at vi måtte se hvordan selskapene forholdt seg til loven og hvordan den virker over tid, sier Ingebrigtsen.

Enkel sjekk Dagbladet har vist hvor lett det ville vært for Innovasjon Norge er å finne ut at det var Euroteam som sto bak Wellcom. Selv om Euroteam omsatte for over 100 millioner kroner i den aktuelle tidsperioden, fikk selskapet statlig støtte.

- Vi må se hva som har skjedd i denne saken. Vi er opptatt av at retningslinjene skal følges, sier Ingebrigtsen, som sier det nå blir vurdert om støtten Wellcom fikk skal kreves tilbakebetalt.

Støttet servicesenter Avdelingsleder Gunnar Kvernenes ved Innovasjon Norge i Troms sier i en e-post at han vil presisere at Innovasjon Norge aldri har støttet svartebørshandel.

Faksimile: Dagbladet 7. august
Faksimile: Dagbladet 7. august Vis mer

- Selskapet Wellcom AS fikk støtte av Innovasjon Norge i 2005 til å drive et servicesenter. Servicesenteret etablerte åtte arbeidsplasser som skulle drive salg og kundeoppfølging for andre kunder, sier Kvernenes til Dagbladet.

- Wellcom AS endret 07.12.2009 navn til Euroteam Travel, altså lenge etter at lån og tilskudd ble innvilget til Wellcom i 2005.

Kvernenes kommenterer ikke hvem som faktisk eide selskapet som lød navnet Wellcom.

- Småpenger Dyrøy kommune satt som medeier i Wellcom. Ordfører Rolf Espenes (Ap) finner ingen grunn til kritikk av Innovasjon Norges tildeling av midler til selskapet.

- 400 000 er småpenger når det er snakk om etablering av arbeidsplasser. Det koster staten mye mer å ha folk gående uten arbeid. Etableringen det her er snakk om kostet dessuten mye mindre enn hva det har kostet å etablere arbeidsplasser andre steder i landet, sier Espenes til Dagbladet.

Faksimile: Dagbladet 6. august
Faksimile: Dagbladet 6. august Vis mer