Nakstad om smittesituasjonen:

- Vurderer nye tiltak

Smittetallene i Norge begynner å nærmer seg nivåene vi så i mars, da pandemien raste som verst her i landet. Nå sier Nakstad at noe må gjøres.

- FOR HØYT: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet sier smittenivået i Norge har vært for høyt lenge, og at noe må gjøres. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
- FOR HØYT: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet sier smittenivået i Norge har vært for høyt lenge, og at noe må gjøres. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Tydelig at vi må gjøre endringer for å lykkes med å fortsatt ha kontroll på pandemien i Norge, sier Espen Nakstad i Helsedirektoratet til NRK.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av fredagens ferske smittetall. I løpet av det siste døgnet har 270 nye smittetilfeller blitt bekreftet i Norge - 79 av dem i hovedstaden.

- Smittenivået i Norge har over tid ligget for høyt i Norge. Vi vurderer fortløpende behovet for nye eller skjerpede tiltak, sier Nakstad til Dagbladet.

Risikoområder

Han legger til at det er mye som kan gjøres ved å bedre etterlevelsen av allerede eksisterende tiltak og råd.

- Men det er også mye å hente på å spisse tiltak mer inn mot risikoområder, der vi vet det skjer mye smitte, sier han og legger til:

- Vi vurderer selvsagt også nye tiltak, men har ikke konkludert ennå.

Regjeringen og helsemyndighetene holder pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge klokka 13 fredag.

Helsedirektør, Bjørn Gullvåg, snakker om smittetilstandene i Europa. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

Nærmer oss mars

Den verste dagen hva gjelder antall smittede i Norge, var 24. mars, da 313 smittetilfeller ble meldt inn til Folkehelseinstituttet. Fredagens smittetall vitner derfor om at vi nærmer oss nivåene vi så i mars.

Siden sommeren har FHIs oversikt over hvilke aldersgrupper som er hardest rammet av smitte, vist at det hovedsakelig er unge personer som topper statistikken. De siste dagene har imidlertid smitten blant eldre aldersgrupper vært økende.

Også antall innlagte på sykehus har vært økende den siste tiden, og torsdag opplyste Helsedirektoratet at 44 pasienter var innlagt med coronasmitte - fire av dem på respirator.

Europa ildrødt

I Europa har dette vært tendensen en stund, og flere steder har antall innleggelser på sykehus og intensivavdelinger steget kraftig den siste tiden. Blant annet i Storbritannia.

Flere land har også måttet gjeninnføre svært inngripende nasjonale tiltak, etter at smitterekordene fra mars har blitt slått.

ADVARER: Helseminister Bent Høie advarer mot å slippe smitten løs. Foto: NTB Vis mer

Både Nakstad og overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sa tidligere denne uka til Dagbladet at Norge må være på vakt for å unngå lignende tendenser her.

- Så lenge vi holder epidemien under kontroll, som nå, blir det få dødsfall, men vi må være på vakt hele tida. Kommunene må følge med, oppdage utbrudd, sette inn tiltak og bringe situasjonen under kontroll, sa Aavitsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer