Vurderer om Ap-politikeren skal anmeldes til politiet

Stortingspresident Tone Trøen vurderer nå reaksjoner mot Hege Liadal. Bjørnar Moxnes sier kontrollen av reiseregninger på Stortinget fortsatt er for slepphendt.

REISEREGNINGER: Nok en gang er en stortingsrepresentant tatt for å levere reiseregninger som ikke stemmer. Video: Steinar Suvatne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg tror denne saken bidrar til å svekke tilliten til Stortinget, og det bekymrer meg veldig, sier stortingspresident Tone Trøen (H) til Dagbladet.

Onsdag morgen ble det kjent at stortingsrepresentant Hege Liadal (Ap) trekker seg midlertidig fra alle sine verv. Det skjer som følge av at Aftenposten i går avslørte at Liadal har krevd tusenvis av kroner fra Stortinget for reiser som aldri fant sted.

Dagbladet er kjent med at saken kom overraskende på Jonas Gahr Støre og resten av partiledelsen i går ettermiddag.

Vurderer reaksjoner

Liadal innrømmet allerede i går kveld at hun hadde «gjort feil». På Facebook i dag beklaget hun saken. Liadal har ikke besvart Dagbladet.

- Synes du «feil» er riktig ordbruk av Liadal for å beskrive reiseregningene hennes?

- Jeg har ikke gått inn i detalj i reiseregningene hennes, så det kan jeg ikke svare på, sier Trøen.

- Kommer Stortinget til å anmelde Liadal til politiet?

- Administrasjonen er i en prosess for å vurdere reaksjoner mot Liadal. Det foregår også en dialog med henne. Her og nå kan jeg ikke avklare hva slags konsekvenser denne saken får, svarer Tone Trøen.

Gammelt system

Hun presiserer at Stortinget likevel vil sørge for «en snarlig avklaring» i spørsmål om politianmeldelse.

Tone Trøen forteller videre at Liadal-saken per nå ikke ser ut til å påvirke regelverket på Stortinget direkte. 1. januar i år - som en konsekvens av Keshvari-saken i fjor høst - innførte Stortinget nye dokumentasjonskrav på alle reiser. Dette for å gjøre det vanskeligere å få reisegodtgjørelse for reiser man faktisk ikke har vært på.

- Regningene Liadal har sendt inn er under det gamle systemet, presiserer stortingspresident Trøen.

- Hva er det som gjør at dere på Stortinget har hatt rett på et mildere system for reiseregninger enn folk flest?

- Vårt system har i all hovedsak fulgt statlig sektor, svarer Trøen.

- Det virker da ikke sånn?

- Nei, og derfor har vi innført det strenge dokumentasjonskravet fra i år. Det gjør at ikke ei krone utbetales uten at man kan dokumentere reisen og hvem man har møtt. Dersom reisen kombineres med en privat reise, må det også utdypes.

- Det er gitt fullt innsyn

Trøen sier hun har inntrykk av at de fleste folkevalgte skjøtter ansvaret med reiseregning og utlegg på en god måte. Men hun kan ikke utelukke at flere har lurt gamle systemet.

- Og nå er det gitt fullt innsyn i reiseregningene til alle representantene, sier hun.

- Hvorfor må pressen gjøre den granskende jobben på vegne av Stortinget?

- Vi kontrollerer alle reiseregninger opp mot regelverket.

VIL HA MER ENDRINGER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes krever ytterligere innstramminger på Stortinget. Video: Ingebjørg IversenVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Lavere lønn og strengere kontroll

Rødt-leder Bjørnar Moxnes forteller Dagbladet at han ikke er tilfreds med regelendringene Trøen har innført i 2019. Han ønsker enda strengere regler for føring av diett og reiseregninger på Stortinget.

- Systemet er dessverre fortsatt for slepphendt. Vi bør gjeninnføre ordningen med at partiene selv fører kontroll. I dag er det opp til representanten og administrasjonen. Hvis partiene kommer inn i bildet, så vil det virket disiplinerende på den enkelte, sier han.

- Dere på Stortinget har høy lønn. Hvorfor er det nå enda en sak med en representant som innrømmer en feil som kan virke som snusk?

- Det er et veldig godt spørsmål. Vi ser jo at det finnes folk som tjener bra som likevel skal karre til seg det absolutt siste lille øret selv om de ikke trenger det. Det er et generelt problem. Vi på Stortinget tjener for godt. Rødt ønsker lavere lønninger og strammere kontroll på reiseregningene, sier Moxnes.

Jonas Gahr Støre sier han støtter Liadals avgjørelse om å trekke seg.

- Det er riktig av Hege Liadal å trekke seg midlertidig fra vervene sine inntil saken om reiseregningene er avklart. Brudd på Stortingets regelverk er alvorlig, uansett om det er rot eller bevisste handlinger. Derfor er det ryddig at Hege beklager og sier at hun skal bidra til å oppklare denne saken, sier Støre i en uttalelse til Dagbladet.

60 000

Liadal, som er tidligere kulturpolitiske talspersonen for Ap, leverte reiseregninger for en halv million kroner til Stortinget i perioden januar 2017 til oktober 2018.

Reiseregninger for over 60 000 kroner skal ha blitt levert inn mens Liadal har befunnet seg et annet sted enn oppgitt. Disse beskrives som fiktive reiseregninger som Liadal ikke har dekning for.

«Jeg har jobbet med Stortingets regnskapskontor, og vil fortsette å ha dialog med Stortingets administrasjon og partiet for å oppklare det som har skjedd. Igjen er det viktig for meg å understreke at jeg er veldig lei meg for dette, og at jeg vil betale tilbake der jeg har gjort feil med reiseregningene», skriver Liadal på Facebook i morges.

Beyoncé-tur

I et tilfelle hvor Haukeland Liadal oppga å besøke Odda og Tyssedal i jobbsammenheng, viste et bilde hun la ut på Facebook at hun befant seg hjemme i Haugesund.

Kjøreturen som aldri fant sted fikk hun refundert over 3000 kroner i kjøregodtgjørelse og diett fra Stortinget.

Ved et annet tilfelle oppgir hun ifølge avisa å ha hatt medievakt for partiet i Oslo, og krever refusjon for en pendlerreise fra Haugesund til Oslo. I realiteten var hun på Beyoncé-konsert i København.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer