Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer om de skal godta forelegget på 100.000 kroner i Monika-saken

Styrket press om hoderulling.

VURDERER FORELEGGET: Tross massivt press om hoderulling, vurderer politiledelsen i Hordaland forelegget på 100.000 kroner i Monika-saken.
Foto: Privat / NTB scanpix
VURDERER FORELEGGET: Tross massivt press om hoderulling, vurderer politiledelsen i Hordaland forelegget på 100.000 kroner i Monika-saken. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiledelsen i Hordaland vurderer om de skal godta forelegget på 100.000 kroner i Monika-saken, øker presset om at noen må miste jobben.

Dagen etter at Spesialenheten for politisaker slo fast at ingen enkeltpersoner kan straffes for skandalen etter at 8 år gamle Monika Sviglinskaja døde, krever flere aviser på lederplass at hoder må rulle.

Politimester Geir Gudmundsen, som tidligere i februar trakk seg midlertidig tilbake, bør få sparken, skriver VG.

Bergensavisen krevde allerede onsdag at både politimesteren, visepolitimesteren og påtaleansvarlig i Monika-saken, må gå.

Bergens Tidende har i lengre tid krevd Gudmundsens avgang, og redaktør Gard Steiro gjentar torsdag kravet.

Fire dager igjen Selv om konstituert politimester John Reidar Nilsen understreket at politidistriktet har sviktet, ville han ikke vedta foretaksboten på 100.000 kroner på stedet.

Spesialenheten mener politidistriktet utviste grov uforstand i tjenesten i sin behandling i fjor av rapporten fra varsleren Robin Schaefer. Nilsen har nå fire dager igjen på å bestemme seg, og han utelukker ikke «personalmessige konsekvenser» etter skandalen.

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) sier til Aftenposten at Politidirektoratet nå bør granske ledelsen i politidistriktet opp mot kritikken fra Spesialenheten.

- Jeg håper ledelsen i Hordaland og politidirektøren er seg sitt ansvar bevisst. Hvis det er slik at dette politidistriktet mangler slike ledere, tilligger det politidirektøren å få orden på det, sier Tajik.

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme på Sotra i 2011. Etterforskningen ble henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord, men i fjor høst ble en mann pågrepet og siktet for drap.

Avstemning Fagbladet Politiforum har i snart to uker hatt en avstemning på sin nettside, der hele 92 prosent svarer ja på spørsmålet om toppledelsen i Hordaland politidistrikt bør trekke seg etter håndteringen av varslingen om at noe var galt i Monika-saken.

Nesten 2.000 har svart på den uformelle undersøkelsen siden Politiets Fellesforbunds fagblad på lederplass 13. februar krevde at politiledelsen i Bergen må gå som følge av behandlingen av varsleren.

Forbundsleder Kjetil Rekdal i Hordaland tror ikke at politimester Geir Gudmundsen, som for tiden er i permisjon, vil komme tilbake til Bergenspolitiet.

- Saken viser jo at det er begått en rekke feil, og at det har skjedd en kollektiv svikt på høyt nivå. Det er Gudmundsen som har hatt det øverste ansvaret for dette, sa han til NTB onsdag.

Uenig Spesialenheten kunne ikke bevise noe straffansvar for noen av de fire politifolkene som hadde status som mistenkt i etterforskningen.

Lederen for fagforeningen Politijuristene i Hordaland er uenig i at enkeltansatte må ta ansvar ved å si fra seg jobben.

- Spesialenheten har sagt at det er et kollektivt ansvar, det er en rutinesvikt i Hordaland politidistrikt. Da er det politidistriktet som sådan som må holdes ansvarlig, sier Ole Bjørn Mevatne til Bergens Tidende.

(NTB)

Hele Norges coronakart