Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer om de vil kreve ny anbudsrunde om luftambulansen

- Vi vil se på om vi har rettslig grunnlag for å kreve at avtalen oppheves, sier administrerende direktør i Lufttransport.

PÅ BAKKEN: Luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
PÅ BAKKEN: Luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selskapet som tapte kontrakt om luftambulanseberedskapen i Nord-Norge, Lufttransport, har engasjert advokater for å finne ut om de kan kreve anbudsrunden annullert.

Meldte seg inhabil

Årsaken er at det har blitt kjent at styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, har meldt seg inhabil. Det skjer etter at det ble kjent at hun hadde bindinger til Babcock, selskapet som overtar kontrakten.

- Etter de nye opplysningene om Marianne Telles habilitet, vil vi nå gå inn i alle aspekter av saken og se på hva som har skjedd og om det er grunn til å be denne anbudsrunden bli annullert, sier administrerende direktør i Lufttransport, Frank Wilhelmsen, til NRK.

- Det vi skal se på først nå er om vi har rettslig grunnlag for å kreve at avtalen oppheves.

Nyheten om at Telle meldte seg inhabil kom midt oppe i striden om luftambulansetjenesten i Nord-Norge.

I juli neste år skal det svenske selskapet Babcock SAA overta beredskapen i Nord-Norge etter Lufttransport AS, som har driftet luftambulansetjenesten i Nord-Norge i 25 år.

Tre av fem fly på bakken

Det har ført til en umiddelbar krise, for akkurat nå er tre av fem fly ute av beredskap.

Årsaken er at Babcock har brutt forhandlingene med Norsk Flygerforbund om å overta piloter og personell fra Lufttransport FW, noe som har ført til at en rekke ansatte har meldt at de ikke er i stand til å fly, en rett de har.

En rekke ansatte har i tillegg søkt seg vekk, i frykt for å stå uten jobb.

- Denne tjenesten kommer til å bryte fullstendig sammen. De hundre pilotene som er i tjenesten i dag er ikke ønsket videre, så de søker seg nå vekk. Og det er enda 14 måneder til den nye operatøren skal overta, sa Yngve Carlsen, leder i Norsk Flygerforbund til Dagbladet tirsdag.

- Norsk Flygerforbund har tatt et betydelig ansvar for at denne situasjonen ikke skulle oppstå. Vi har påpekt problemene ovenfor ansvarlig statsråd. Vi har forhandlet i to måneder, og var villige til å kutte lønn og betingelser opptil 25 prosent, og også legge vekk muligheten til kollektivt søksmål om virksomhetsoverdragelse, sa Carlsen.

Vil annullere anbudet

Tirsdag kom også beskjeden om at Rødt fremmer hasteforslag på Stortinget om å annullere anbudet med selskapet Babcock. De vil heller forlenge avtalen med Lufttransport og på sikt forbedre offentlig drift av tjenesten.

Også Ap, SV og Senterpartiet krever nytt anbud i saken.

Dermed er det nok en gang KrF som sitter med nøkkelen i et politisk stridstema.

- Vi vil høre redegjørelsen til helseministeren før vi konkluderer. Men jeg har ringt Bent Høie i dag og gitt ham tydelig beskjed om å sikre at beredskapen er god når det gjelder ambulanseflyene i nord, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad til NTB.

Helseminister Bent Høie skal redegjøre for saken i Stortinget kommende tirsdag klokka 10.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media