STENGTE FØDEAVDELING:  Fødeavdelingen ved Kongsberg sykehus ble i januar i år strengt etter flere alvorlige hendelser. Foto: HENNING LILLEGÅRD /DAGBLADET.
STENGTE FØDEAVDELING: Fødeavdelingen ved Kongsberg sykehus ble i januar i år strengt etter flere alvorlige hendelser. Foto: HENNING LILLEGÅRD /DAGBLADET.Vis mer

- Vurderer om det er grunnlag for advarsel

I tre av fire saker der Kongsberg-lege granskes, får han trolig maks en advarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet publiserte i dag en NTB-melding hvor det står at Helsetilsynet mener legen som var ansvarlig lege da et barn døde i mors liv ved Kongsberg sykehus i januar, handlet uforsvarlig under fødsler.

Ifølge avdelingsleder Gorm Are Grammeltvedt ved Statens Helsetilsyn er ikke dette riktig.

- Det er en unyansert sitering. Vi har varslet den berørte legen om at vil vurdere å gi en advarsel. Dette skjedde i fjor sommer. Vurderingstema er om det har blitt handlet uforsvarlig under fødsler, sier Grammeltvedt.

Helsetilsynet har sett på en fødsel i mars 2006, en i desember 2007 og en i desember 2008 som legen deltok under. Den første klagesaken kom inn til helsetilsynet i Buskerud i april 2008.

- Ut fra den informasjonen vi har nå, har vi ikke funnet grunnlag for noen alvorligere reaksjon enn en eventuell advarsel i disse sakene, sier Grammeltvedt.

Stengte avdelingen
Helsetilsynet ser også på en fødsel januar i år, der et barn døde i mors liv. Det var den samme legen som er under gransking som var ansvarlig lege under fødselen. Denne saken førte til at Vestre Viken HF stengte fødeavdelingen ved sykehuset i Kongsberg.

- Her er vi fortsatt i den fasen at vi innehenter informasjon. Vi ser også på ledelse og driften ved avdelingen og om denne har vært god nok. Fordi vi ønsker å se disse sakene under ett, har vi ikke konkludert enda, sier Grammeltvedt.

Den berørte legen tror ikke at Helsetilsynet kommer til å gi ham noen advarsel.

- Norsk gynekologisk forening har undersøkt hva som skjedde under hendelsen i januar. Deres konklusjon var at det overhode ikke ble gjort noe feil. Denne saken har mistet helt proporsjonene. Når en fødeavdeling stenges så trengs det kanskje en syndebukk. Jeg har ikke fått en eneste anmerking. Det stemmer heller ikke at jeg er blitt suspendert, sier legen til Dagbladet.

Dette bekreftes av kommunikasjonssjef Jo Heldaas i Vestre Viken HF.

- Han har inngått en avtale med sykehuset om at han ikke jobber her inntil videre. Suspensjon innebærer tvang, mens dette er en helt frivillig avtale, påpeker Heldaas .