SKAL LESE DOMMEN: Forsvarerne til Erik Andersen, Gunhild Lærum og Gard Lier, skal gå grundigere gjennom dommen og bruke den neste tida sammen med 58-åringen for å se om de skal anke den videre til lagmannsretten. Foto: Torbjørn Grønning
SKAL LESE DOMMEN: Forsvarerne til Erik Andersen, Gunhild Lærum og Gard Lier, skal gå grundigere gjennom dommen og bruke den neste tida sammen med 58-åringen for å se om de skal anke den videre til lagmannsretten. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Vurderer om ofrene skal få slippe ny maratonrunde i retten

Skadet Erik Andersen (58) fikk forvaringsdommen på cella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Advokat Gard Lier som er en av forsvarerne til Erik Andersen (58), besøkte den forvaringsdømte mannen i Ila fengsel i ettermiddag.

Erik Andersen (58) var ikke til stede under domsavsigelsen i Follo tingrett i dag. Han var skadet, hadde operert og gikk på sterke smertestillende.

- Han kjenner bare resultatet så langt. Det tar han til etterretning og vil bruke den neste tida på å lese gjennom dommen, sier Lier til Dagbladet.

Han forteller at Andersen var forberedt på at det kunne bli en tidsubestemt straff.

Follo tingrett dømte i dag 58-åringen til ni års forvaring med en minstetid på seks år etter at han, ifølge domstolen, på kynisk vis har voldtatt en sju år gammel gutt i 1999 og forgrepet eller forsøkt å forgripe seg på 65 unge gutter i løpet av sjuårsperiode.

Vurderer anke Nå har han to uker på å bestemme seg for om han ønsker å anke dommen til lagmannsretten.

- Han er selv sterk nok til å gjennomføre en ankesak, men en del av den kommende totalvurderingen er også i forhold til ofrene og om de skal gjennom en ny runde i rettssystemet, sier Lier, som synes dommen var streng, men grundig.

I sin prosedyre kjempet forsvarerne for å overbevise retten om at Andersen skulle ha en tidsbestemt og ubetinget fengselsstraff, og ikke forvaring som kan plassere ham i fengsel for resten av livet. Samtidig kan han slippe ut om seks år da minstetiden er over. 1080 dager trekkes også i fra for utholdt varetekt.

Politiet fornøyd Påtalemyndigheten var på sin side svært fornøyde med dommen. De fikk gjennomslag for sin påstand.

DØMT TIL FORVARING: Erik Andersen (58).
DØMT TIL FORVARING: Erik Andersen (58). Vis mer

- Forvaring var det viktigste for oss fordi vi mener det er en reel fare for at han skal begå dette igjen, sier politiadvokat Jorid Kile Berg, medaktor i saken.

Hun er nå fornøyd med at Andersen ikke kan slippes løs igjen til en bestemt tid.

- Det er veldig mange ofre i denne saken. Domstolen er enig med oss i hvem som er Lommemannen, sier hun til Dagbladet.

Hun varsler at det er lite de vurderer å anke saken på. Hun håper Erik Andersen heller ikke anker og lar ofrene slippe en ny rettsrunde.

- I løpet av rettssaken har han sagt at han har medfølelse med barna og hva de går gjennom, sier Kile Berg.

FORNØYDE: Politiadvokat Jorid Kile Berg og statsadvokat Per Egil Volledal. Foto: Torbjørn Grønning
FORNØYDE: Politiadvokat Jorid Kile Berg og statsadvokat Per Egil Volledal. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer