ONANERTE:  55-åringen som i går ble stoppet av to politibetjenter mens han onanerte i Larvik tingrett, er blant annet tiltalt for å ha onanert foran tre kvinner i Sem fengsel. ARKIVFOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
ONANERTE: 55-åringen som i går ble stoppet av to politibetjenter mens han onanerte i Larvik tingrett, er blant annet tiltalt for å ha onanert foran tre kvinner i Sem fengsel. ARKIVFOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.Vis mer

Vurderer onanist på nytt etter blotting i retten

Forsvarer: - Retten får en vanskelig oppgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 55 år gamle overgrepstiltalte mannen kommenterte høylytt underveis i Larvik tingrett i går redegjørelser både fra aktor og vitner.

Aktor, statsadvokat Kjetil Omholt, ga mannen en ny sjanse til å oppføre seg etter akseptert praksis i et rettslokale - uten håndjern.

Det gikk ikke bra.

To politibetjenter måtte gripe inn da mannen dro fram kjønnsorganet og onanerte åpenlyst fra tiltaleplass.

Syk - frisk ? - Min klient er syk. Han var klart psykotisk og ble innlagt på psykiatrisk sykehus etter arrestasjonen i fjor sommer, sa hans forsvarer, advokat Søren Ø. Hellenes, i retten i går, ifølge Østlands-Posten.

Men den rettspsykiatriske erklæringen konkluderer med at mannen ER strafferettslig tilregnelig og at han IKKE var psykotisk da han forgrep seg på ei fire år gammel jente i Svarstad i juni fjor.

Dagbladets spørsmål: hvem har rett - den rettspsykiatrisk sakkyndige eller advokaten? Burde mannen i det hele tatt vært i en rettssal?

Advokaten og legen gir sine vurderinger overfor Dagbladet etter den første dagen i retten - og før retten ble satt på dag nummer to i dag, blant annet med flere vitneforklaringer.

Forsvareren: - Vanskelig grensetilfelle Ingen av dem er skråsikre.

- Jeg sier ikke at rettpsykiateren tar feil. Han skriver at han var i tvil da han landet på konklusjonen «tilregnelig». Dette er åpenbart ett av de vanskelige grensetilfellene der tiltalte muligens er for syk til å sone i fengsel. Retten får en vanskelig oppgave med å vurdere fengselsstraff mot tvungen psykiatrisk helsevern dersom han blir kjent skyldig, sier forsvareren, advokat Søren Ø. Hellenes, til Dagbladet.

- Burde han vært i en rettssal i det hele tatt?

- Ja, slike alvorlige tiltalepunkter må behandles i en rett, sier forsvareren.

Mannen er tiltalt for seks tilfeller av seksuelle overgrep. I tillegg til overgrepet mot den lille jenta i Svarstad i fjor, er han tiltalt for beføling av to kvinner og onanering foran tre kvinnelige ansatte i Sem kretsfengsel.

Psykiateren: -Kan bli endret Det er lege og spesialist i psykiatri Arvid Nedal som har vært sakkyndig og konkludert med tilregnelighet.

- Rapporten er basert på observasjoner og opplysninger før saken startet. I prinsippet kan slike konklusjoner bli endret i løpet av rettssaken, sier Nedal til Dagbladet før sakens andre dag.

Han fulgte selv første dag i retten, men kan ikke si om han har endret oppfatning av tiltalte.

- Det kan jeg ikke si noe om før rettssaken er ferdig. I dag skal retten høre flere vitners forklaring. Både aktor, forsvarer og rettens medlemmer har muligheter for å spørre meg om mine vurderinger på tampen av saken i dag. Det er ikke mulig eller riktig av meg å konkludere før det, sier Nedal til Dagbladet.

Tilfeldig jente på sykkel Ifølge advokat Søren Ø. Hellenes er ikke mannen tidligere dømt for forhold som han er tiltalt for nå.

Det var på kvelden 20. juni i fjor at han stoppet ei tilfeldig, fire år gammel jente som syklet på Hukesletta  i Svarstad.

Han kledde av og befølte henne, noe han har innrømmet overfor politiet og i retten i går, ifølge Østlands-Posten.

Han har også innrømmet de andre tiltalepunktene om beføling og onani.

 - VANSKELIG TVILSFELLE:  - Slike alvorlige tiltalepunkter må avgjøres av en rett. Men vurderingen av straffereaksjon blir vanskelig, mener advokat Søren Ø. Hellenes - forsvarer for 55-åringen som onanerte i Larvik tingrett. Foto: Advokatene Hellenes, Aune, Sveen og Jølberg.
- VANSKELIG TVILSFELLE: - Slike alvorlige tiltalepunkter må avgjøres av en rett. Men vurderingen av straffereaksjon blir vanskelig, mener advokat Søren Ø. Hellenes - forsvarer for 55-åringen som onanerte i Larvik tingrett. Foto: Advokatene Hellenes, Aune, Sveen og Jølberg. Vis mer