Frykter verstingart i Norge:

- Vurderer politi-anmeldelse

Sebramuslingen står på lista over de 100 verste artene i verden. Nå advarer Miljødirektoratet om at arten kommer til Norge via mosekuler til akvarium. Det er avdekket flere brudd på regelverket, ifølge direktoratet.

BLINDPASSASJER: Bildet viser det som trolig var det første kjente tilfellet i Norge av en sebramusling som fulgte med som blindpassasjer på en mosekule til akvarium. Foto: Privat
BLINDPASSASJER: Bildet viser det som trolig var det første kjente tilfellet i Norge av en sebramusling som fulgte med som blindpassasjer på en mosekule til akvarium. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På lista over de 100 verste invaderende artene i verden, står det én som nå er påvist i Norge.

Med det blotte øye ser den ikke særlig skummel ut - sebramuslingen, som den heter på norsk. (Dreissena polymorpha på latin).

Den blir ikke lenger enn fem centimeter lang, og kan minne om et lyst blåskjell med brun-svarte striper.

Men egenskapene til denne lille arten skal man ikke kimse av.

Artsdatabanken har vurdert sebramusling til å utgjøre svært høy risiko hvis den slipper ut i naturen i Norge. Særlig er avløpsrør med ferskvann til hav og inntaksrør for kjølevann utsatt.

Arten lever både i ferskvann og brakkvann, hvor den kan fortrenge lokale arter og tette igjen vannrør, skriver Store norske leksikon (SNL).

Akvarium

I fjor advarte Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet om at arten trolig var påvist i et akvarium i Norge etter å ha fulgt med en mosekule.

Hun viste videre til at veien er kort ut i naturen om sebramusling havner i mange norske akvarier.

- Hvis du nylig har kjøpt mosekuler, så ikke bruk dem i akvariet. De må destrueres. Du kan koke eller fryse dem, legge dem i en pose og kaste dem i restavfallet, sa Hambro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer