Frykter verstingart i Norge:

- Vurderer politi-anmeldelse

Sebramuslingen står på lista over de 100 verste artene i verden. Nå advarer Miljødirektoratet om at arten kommer til Norge via mosekuler til akvarium. Det er avdekket flere brudd på regelverket, ifølge direktoratet.

BLINDPASSASJER: Bildet viser det som trolig var det første kjente tilfellet i Norge av en sebramusling som fulgte med som blindpassasjer på en mosekule til akvarium. Foto: Privat
BLINDPASSASJER: Bildet viser det som trolig var det første kjente tilfellet i Norge av en sebramusling som fulgte med som blindpassasjer på en mosekule til akvarium. Foto: Privat Vis mer
Publisert

lista over de 100 verste invaderende artene i verden, står det én som nå er påvist i Norge.

Med det blotte øye ser den ikke særlig skummel ut - sebramuslingen, som den heter på norsk. (Dreissena polymorpha på latin).

Den blir ikke lenger enn fem centimeter lang, og kan minne om et lyst blåskjell med brun-svarte striper.

Men egenskapene til denne lille arten skal man ikke kimse av.

Artsdatabanken har vurdert sebramusling til å utgjøre svært høy risiko hvis den slipper ut i naturen i Norge. Særlig er avløpsrør med ferskvann til hav og inntaksrør for kjølevann utsatt.

Arten lever både i ferskvann og brakkvann, hvor den kan fortrenge lokale arter og tette igjen vannrør, skriver Store norske leksikon (SNL).

UNDERLAG: Sebramuslingen setter seg på alle underlag, naturlig og kunstig. Foto: Privat
UNDERLAG: Sebramuslingen setter seg på alle underlag, naturlig og kunstig. Foto: Privat Vis mer

Akvarium

I fjor advarte Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet om at arten trolig var påvist i et akvarium i Norge etter å ha fulgt med en mosekule.

Hun viste videre til at veien er kort ut i naturen om sebramusling havner i mange norske akvarier.

- Hvis du nylig har kjøpt mosekuler, så ikke bruk dem i akvariet. De må destrueres. Du kan koke eller fryse dem, legge dem i en pose og kaste dem i restavfallet, sa Hambro.

- Alvorlig

Både mosekulen i seg selv og sebramuslingen er en fremmed art i norsk natur, understreker Miljødirektoratet, som opplyser til Dagbladet at de siden i fjor har mottatt flere tips om virksomheter som selger disse mosekulenene.

De planlegger nå å gå ut med en pressemelding om dette.

- Kontrollene vi har gjennomført på grunn av disse tipsene har avdekket flere brudd på regelverket. Vi ser alvorlig på dette, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet.

Mosekulene det henvises til, brukes ofte i akvarium, men selges også i glasskrukker som pyntegjenstander hos hagesentre og i blomsterforretninger.

- Vi ser at det ikke er godt nok kjent i bransjen at virksomheter må søke om å importere mosekuler og andre fremmede arter. Vi kommer til å fortsette med informasjon og tilsyn på dette området, sier Veulemans.

AVDEKKET BRUDD: - Vi ser alvorlig på dette, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet. Foto: Fartein Rudjord
AVDEKKET BRUDD: - Vi ser alvorlig på dette, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet. Foto: Fartein Rudjord Vis mer

Politianmelder

Import av levende organismer er strengt regulert for å forhindre salg og uønsket spredning av skadelige fremmede arter, påpeker han.

Virksomhetene som har importert og solgt mosekuler har ifølge Miljødirektoratet blitt pålagt å destruere det som står på lager.

De får også pålegg om å informere forbrukere som har kjøpt mosekuler ulovlig om at de også må destruere kulene, slik at ikke mosekulene og/eller eventuelle følgeorganismer spres i norsk natur.

- Dersom du ser mosekuler til salg på nett eller i fysiske butikker, oppfordrer vi deg til å tipse Miljødirektoratet, sier Veulemans.

I de mest alvorlige tilfellene vurderer Miljødirektoratet å ilegge overtredelsesgebyr eller politianmeldelse.

STORT SKADEPOTENSIAL: Sebramusling har usedvanlig stor spredningsevne, og kan gjøre stor skade ved å tette igjen vannrør og maskiner, ifølge SNL. Foto: Privat
STORT SKADEPOTENSIAL: Sebramusling har usedvanlig stor spredningsevne, og kan gjøre stor skade ved å tette igjen vannrør og maskiner, ifølge SNL. Foto: Privat Vis mer

- Ikke krisemaksimere

På spørsmål om hvordan man blir kvitt sebramuslingen, svarer ferskvannsbiolog og professor Markus Lindholm, som er en av landets fremste eksperter på fremmede arter i ferskvann:

- Du blir ikke kvitt den. Den eneste måten, eventuelt, er giftbehandle hele innsjøen.

Derfor mener også han at det er viktig å unngå spredning av arten, men han understreker samtidig at han mener det er viktig å ikke krisemaksimere.

- De økologiske konsekvensene er ikke lett å forutsi. Det er vanskelig å gi et eksempel på et sted der denne arten faktisk har ført til stor skade, sier han, og legger til at hans største bekymring knyttet til spredning av arter ikke er at de enkeltvis skaper mye bryderi, men at det bidrar til homogenisering av jordas økosystemer.

- Å opprettholde lokal forskjellighet er viktig. Når det gjelder natur er forskjellighet, og det å ta vare på den genuine ulikheten et viktig oppdrag for miljøforvaltningen, sier Lindholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer