Vurderer portforbud for ungdom i Storbritannia

Etter knivstikkingsbølge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdomskriminalitet og knivstikking er et økende problem i Storbritannia, og ni av ti foreldre sier de støtter et forslag om landsomfattende portforbud kvelds- og nattetid for barn og unge.

Britiske myndigheter er bekymret over det høye tallet på knivdrepte tenåringer i hovedstaden og frykter at en voldelig gjengkultur er i vekst blant landets unge.

Den britiske innenriksministeren Jacqui Smith legger søndag fram tiltak hun håper skal demme opp for knivkulturen blant unge. Blant annet vil regjeringen tvinge unge som blir tatt med kniv, til å treffe ofre for knivstikking, skriver AFP.

Det legges også opp til at unge knivbærere skal tas med til akuttmottak for å se hvordan ofre for knivstikking behandles, samt ta dem med til fengslene for å møte fanger dømt for knivstikking.

Portforbud


Smith sier både portforbud, oppsyn av voksne og samfunnstjeneste er mulige tiltak mot knivkulturen.

En parlamentskomite kommer til å legge fram en rapport til uka der det heter at et portforbud for unge tenåringer kan bidra til mindre antisosial og voldelig oppførsel, skriver The Sunday Times.

En meningsmåling utført av YouGov for avisen viser at det er støtte i befolkningen for mer drastiske tiltak for å få bukt med ungdomskriminaliteten i Storbritannia.

73 prosent av foreldrene som har deltatt i undersøkelsen, sier de støtter et portforbud fra klokken 20 for små barn, mens 17 prosent støtter et portforbud fra klokken 21. For barn mellom 10 og 16 år sier 53 prosent av foreldrene at de vil ha dem inne fra klokken 21, mens 35 prosent mener klokken 22.


Bekymret


Over åtte av ti foreldre er bekymret for at barna deres skal bli rammet av knivstikking.

Ungdomskriminalitet og knivstikking er et økende problem i Storbritannia, og torsdag ble en 19-åring drept som den 20. tenåringen som døde etter en voldsepisode i London i år.

ET AV KNIVOFRENE: Blomster lagt ned på stedet der 16-åringen Ben Kensilla ble knivstukket på byen etter en krangel 1. juli. Han er en av mange tenåringer som har blitt knivdrept den siste tida. Foto: SCANPIX
ET AV KNIVOFRENE: Blomster lagt ned på stedet der 16-åringen Ben Kensilla ble knivstukket på byen etter en krangel 1. juli. Han er en av mange tenåringer som har blitt knivdrept den siste tida. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg forstår synet om at barn ikke bør være ute etter klokken 21 om kvelden, sier Keith Vaz i Labour til The Sunday Times.

Statssekretær Phil Woolas i kommunaldepartementet innrømmer at lovgivningen rettet mot ungdomskriminalitet ikke fungerer.

- Det er deler av landet der man i perioder burde kunne innføre portforbud. Vi trenger stort politioppbud og bøter for foreldrene, sier han.

(NTB)

MANGE HAR KNIV: Stadig flere tenåringer bærer kniv på seg, tror politiet, som her viser fram noen konfiskerte kniver.