Vurderer rett til å bruke makt mot Serbia

New York USA og Storbritannia vurderer om de skal be Sikkerhetsrådet vedta en resolusjon som gir rett til å bruke makt mot Serbia på grunn av volden i Kosovo, sa diplomater i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Foreløpig er det ikke utarbeidet noe forslag, men de to land vurderer å legge fram et tekst neste uke som inneholder nøkkelordene om rett til bruk av «alle nødvendige midler» mot Beograd. En slik fullmakt vil gi NATO folkeretslig mandat til å gripe inn i Kosovo.

Det var en tilsvarende fremgangsmåte som ble brukt før Golf-krigen.

Russland krever at enhver NATO-operasjon mot forbundsfellen Jugoslavia må godkjennes av Sikkerhetsrådet. Det er godt mulig at russerne vil nedlegge veto mot at NATO bruker makt mot Jugoslavia, som består av Serbia og lilleputt-republikken Montenegro.

- Kosovo er i høy grad noe vi er opptatt av. Alle i FN må vurdere ringvirkningene av begivenhetene i Kosovo, for vi kan ikke tillate president Slobodan Milosevic å søke en militær løsning, sa den britiske FN-ambassadør Sir John Weston.

Storbritannia sitter strategisk plasser både som formannsland i EU og NATO-medlem. Britiske tjenestemenn sier de vil bruke tiden til å gå inn for EU-sanksjoner og arbeide for at NATO svarer militært.

USA skal ha forlatt forhandlingslinjen og er nå villig til å gjeninnføre sanksjoner mot Serbia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer