Vurderer rett til å bruke makt mot Serbia

New York USA og Storbritannia vurderer om de skal be Sikkerhetsrådet vedta en resolusjon som gir rett til å bruke makt mot Serbia på grunn av volden i Kosovo, sa diplomater i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpig er det ikke utarbeidet noe forslag, men de to land vurderer å legge fram et tekst neste uke som inneholder nøkkelordene om rett til bruk av «alle nødvendige midler» mot Beograd. En slik fullmakt vil gi NATO folkeretslig mandat til å gripe inn i Kosovo.

Det var en tilsvarende fremgangsmåte som ble brukt før Golf-krigen.

Russland krever at enhver NATO-operasjon mot forbundsfellen Jugoslavia må godkjennes av Sikkerhetsrådet. Det er godt mulig at russerne vil nedlegge veto mot at NATO bruker makt mot Jugoslavia, som består av Serbia og lilleputt-republikken Montenegro.

- Kosovo er i høy grad noe vi er opptatt av. Alle i FN må vurdere ringvirkningene av begivenhetene i Kosovo, for vi kan ikke tillate president Slobodan Milosevic å søke en militær løsning, sa den britiske FN-ambassadør Sir John Weston.

Storbritannia sitter strategisk plasser både som formannsland i EU og NATO-medlem. Britiske tjenestemenn sier de vil bruke tiden til å gå inn for EU-sanksjoner og arbeide for at NATO svarer militært.

USA skal ha forlatt forhandlingslinjen og er nå villig til å gjeninnføre sanksjoner mot Serbia.

(NTB-Reuters)