Vurderer rettssak for å slippe å gi ut giftinformasjon

Statlig klagenemnd har gitt ConocoPhillips én måned på å åpne sine arkiver for syke oljearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Onsdag ettermiddag opprettholdt Klagenemnda for miljøinformasjon vedtaket fra 3. juli som gir oljeselskapet ConocoPhillips en stram tidsfrist for å legge fram giftinformasjon som selskapet lenge har nektet å gi fra seg.

Syke oljearbeiderne har store problemer med å få den ødelagte helsa godkjent som yrkesskade, nettopp fordi de arbeidsmedisinske utrederne mangler tilstrekkelig informasjon om hvilke giftnivåer oljearbeiderne er blitt utsatt for på jobb i Nordsjøen.

Tvinges til å frigi giftinformasjon

Vedtaket i Klagenemnda for miljøinformasjon er krystallklart, og kan bli betydningsfullt for de syke oljearbeiderne fra Ekofisk som til nå teller over 130 personer.

Klagenemnda krever at ConocoPhillips frigir følgende giftinformasjon:

•Referater fra HMS-møter (safetymøter) fra hver enkelt plattform på Ekofisk.

•Samtlige målinger fra Ekofisktanken (Tank 2/4) vedrørende H2S-gass (hydrogensulfid), kvikksølv og benzen.

•Samtlige rapporter tilsvarende «Eksponering av benzen i C-12 og C-22 modulen 2/J» utarbeidet 250402 - uavhengig av hvilke anlegg på Ekofiskfeltet de respektive rapportene er tatt.

Vurderer rettssak for å slippe å gi ut giftinformasjon

Går trolig til rettssak

ConocoPhillips godtok ikke det opprinnelige vedtaket i klagenemnda og hyret advokatfirmaet Wikborg og Rein som hjalp selskapet med å utforme en omgjøringsbegjæring til Klagenemnda for miljøinformasjon.

Onsdag denne uka slo nemnda fast at omgjøring av vedtaket ikke kommer på tale. Oljeselskapet gis frist til 19. oktober. Da skal giftinformasjonen legges på bordet.

ConocoPhillips har i skriv til klagenemnda varslet at de trolig vil gå rettens vei for å få vedtaket omgjort.

«Dersom klagenemnda ikke omgjør vedtaket er det høyst sannsynlig at CPS/rettighetshaverne i produksjonslisens 018 vil angripe dette for domstolene,» skriver selskapet som også uttrykker at de «ikke kan leve» med et slikt vedtak.

Nå har ConocoPhillips bare to muligheter. Enten legger de fram giftdokumentasjonen innen 19. oktober, slik vedtaket i klagenemnda forutsetter, eller så må selskapet ta ut stevning for å få prøvet vedtaket rettslig.

- Vi har nettopp mottatt dokumentene, og ønsker ikke å kommentere opprettholdelsen av vedtaket før vi har sett nærmere på premissene for avgjørelsen, sier informasjonssjef Ingvar F. Solberg i ConocoPhillips til Dagbladet.no.

- Ytterst betenkelig

TVANG: Klagenemnda for miljøinformasjon fastslår at ConocoPhillips har brutt miljøinformasjonsloven, og tvinger selskapet til å frigi giftdokumenter som skadde oljearbeidere trenger for å få oppfylt sine rettigheter. Foto: NORSK OLJEMUSEUM/HUSMO og JAN DAHL
TVANG: Klagenemnda for miljøinformasjon fastslår at ConocoPhillips har brutt miljøinformasjonsloven, og tvinger selskapet til å frigi giftdokumenter som skadde oljearbeidere trenger for å få oppfylt sine rettigheter. Foto: NORSK OLJEMUSEUM/HUSMO og JAN DAHL Vis mer

Advokatfullmektig Julie Høydal Davik i advokatfirmaet Norman & co har liten forståelse for at ConocoPhillips «kjemper med nebb og klør» for å slippe å gi fra seg informasjon som kan være til hjelp for tidligere ansatte som nå er syke.

- Det skulle være en selvsagt plikt at selskapet opplyste om hva arbeiderne er blitt utsatt for. At selskapet protesterer så kraftig på klagenemndas vedtak er ytterst betenkelig, sier Høydal Davik.

Hun understreker at det haster for de skadde oljearbeiderne å få ut opplysninger om arbeidsforholdene.

- Det haster med årsaksvurderinger. Det haster med forsikringsoppgjør. Det haster på grunn av deres økonomiske situasjon og den medisinske behandlingssituasjonen. For mange haster det med å få svar før de dør, sier Julie Høydal Davik.

Ifølge Klagenemnda for miljøinformasjon kan ikke ConocoPhillips la være å bøye seg for vedtaket, uten alvorlige konsekvenser:

«Vedtaket regnes som særlig tvangsgrunnlag etter lov av 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse og midlertidig sikring (tvangsfullbyrdelsesloven) kapittel 13 og kan bringes inn for domstolene.»

Jubel i stua

Ildsjelene i skadegruppa, Jan Terje Biktjørn og Jan-Erik Tandberg ser vedtaket som en viktig seier i sin og kollegenes kamp for godkjent yrkesskade.

- Dette er en veldig viktig avgjørelse. Å få fram opplysninger om eksponeringen vi er blitt utsatt for er alfa og omega for både oss og arbeidsmedisinerne som utreder oss, sa giftskadde Jan Terje Biktjørn til Dagbladet.no 16. august.

- Vedtaket i klagenemnda er knallbra. Nå kan vi få ut vesentlig informasjon om eksponeringen på Ekofisk. Egentlig er det helt vanvittig at denne form for statlig tvang må til for at selskapet skal gi ut giftinformasjon. Den dagen vi ble sjuke, trodde vi faktisk at firmaet ville hjelpe oss. Slik ble det dessverre ikke, uttaler tidligere oljearbeider Jan-Erik Tandberg.

Ny seier for de oljeskadde

Klagenemnda for miljøinformasjon gir de syke oljearbeiderne mer å juble for. I kjølvannet av avgjørelsen i klagesaken mot ConocoPhillips, har advokatfirmaet Norman & co også klaget inn firmaet AF Decom.

AF Decom river overbygningen på den såkalte Ekofisktanken på oppdrag fra ConocoPhillips, og de skadde oljearbeiderne er blitt nektet innsyn i rapporter som sier noe om giftinnholdet i avfallet.

Nå har klagenemnda gitt AF Dekom frist til 19. oktober på å frigi «opplysninger om innhold og mengde av kjemiske stoffer og avfall i Ekofisktanken.»

GIFTSKADD: Tidligere Ekofisk-arbeider Jan Terje Biktjørn tåler ikke lenger å bli utsatt for kjemikalier.
KJEMIKALIESKADD: Tidligere Ekofisk-arbeider Jan-Erik Tandberg får kraftige utslag i huden hvis han er i kontakt med kjemikalier.