Vurderer rushtidsavgift på kollektivtrafikk i Oslo

- Helt håpløst, sier pendlerne.

RUSHTIDSAVGIFT: Styret i Ruter, som står for mye av kollektivtrafikken i Oslo, vurderer å innføre rushtidsavgift. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RUSHTIDSAVGIFT: Styret i Ruter, som står for mye av kollektivtrafikken i Oslo, vurderer å innføre rushtidsavgift. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kollektivselskapet Ruter vurderer å innføre såkalte tidsdifferensierte kollektivpriser i Oslo dersom det blir dyrere å kjøre bil i rushtrafikken.

- Dette er helt håpløst, sier representant Katrine Vevle Gjærum i Romerike pendlerforening.

- Det har vært et mål å få flere folk til å velge kollektivt. Dette forslaget vil ha helt motsatt hensikt, og gjør det mye lettere å velge bilen, sier hun.

Ifølge NRK er begrunnelsen for tidsdifferensierte priser at det vil skaffe mer penger til kollektivtrafikken og utnytte kapasiteten bedre utenfor rushtrafikken.

Utspillet er en del av Ruters innspill til Oslopakke 3 og Nasjonal Transportplan.

- Veldig mange vil reise i rushtiden, og det styrer behovet for hvor mye kapasitet vi må ha. Det gjør at vi har masse kapasitet resten av døgnet som er lite utnyttet. Nå må vi gjøre det attraktivt å reise også på disse tidene, sier administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen i Ruter til NRK.

- Du kan se for deg at det kan bli rimeligere å reise på de tidspunktene det ikke er dyrest for oss å frakte kundene våre, sier Reitan.

- La meg understreke at dette ikke må gjøres slik at det blir konkurransevridende i forhold til å velge bilen.

I dokumentet «Innspill til nasjonal kollektivtrafikkpolitikk», der utspillet stammer fra, kommer det også fram at Ruter ønsker å heve billettprisen generelt dersom det blir dyrere å kjøre bil.

Dette begrunnes med at «prisøkning har mindre negativ virkning på bruken av kollektivtrafikken enn kapasitets- og kvalitetssvikt».