Vurderer russiske trusselbåter

Det er ingen ekstra kontroll på de russiske supertrålerne som ligger til havn i Norge, har Dagbladet fortalt. Båtene kan inneholde droner og miner, ifølge forskere. Justisministeren sier norsk etterretning likevel følger tett med.

VURDERER SITUASJONEN: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sier regjeringen følger de russiske fiskebåtene tett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VURDERER SITUASJONEN: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sier regjeringen følger de russiske fiskebåtene tett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Både Høyre og Venstre krever svar fra regjeringen på hvordan myndighetene følger opp russiske fiskefartøy i norske havner.

Som følge av Russlands invasjon av Ukraina har Norge innført et havneforbud mot russiske båter.

Norge har likevel valgt å spesifisere at russiske fiskefartøy er unntatt dette forbudet.

Dagbladet fortalte denne uka at myndighetene ikke foretar noen ekstra kontroll på russiske båter i norske havner.

Vurderer risikoen

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier nå at det gjøres løpende vurderinger på hvilken sikkerhetsrisiko båtene utgjør.

- Regjeringen arbeider for å ivareta Norges sikkerhet og å håndtere alvorlige sikkerhetsutfordringer. Etterretnings- og sikkerhetstjenestene gjør fortløpende vurderinger av truslene som kan ramme vårt samfunn, og hvilken risiko disse representerer, opplyser Mehl til Dagbladet.

Dagbladet ba først om svar i saken fra Nærings- og fiskeridepartementet, som sendte forespørselen videre til Forsvarsdepartementet. Forsvarsdepartementet ba Dagbladet kontakte Forsvaret, som sendte saken tilbake til departementet, før Forsvaret snudde, og likevel kunne kommentere saken.

Vil motvirke spionasje

Både Justisdepartementet og Utenriksdepartementet er også aktør i oppfølgingen av båtene, men Mehl forsikrer om at regjeringen har kontroll over situasjonen.

- Etterretnings- og sikkerhetstjenestene følger løpende med på aktiviteten til russiske fiskefartøyer langs norskekysten for å avdekke og hindre sikkerhetstruende aktivitet. Tjenestenes trusselvurderinger har etter Russlands angrep på Ukraina ført til økt prioritering av arbeidet for å motvirke ulovlig etterretningsvirksomhet, ikke minst langs norskekysten, sier Mehl.

Stortinget har bevilget mer enn 100 millioner kroner til tiltak for å styrke tilstedeværelse og etterretning i nord, blant annet for å styrke politiet og PST med personell og utstyr.

- Det er et tett samarbeid mellom Justis- og beredskapsdepartementet og relevante sektormyndigheter for å bidra til å identifisere tiltak som kan redusere risiko for aktivitet som kan true våre interesser, sier Emilie Enger Mehl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer