ETTERFORSKER: Politiadvokat Hanne Fauske i Romerike politidistrikt og Øko-teamet etterforsker kvinnens og hennes angivelige skattejuks. Disse permene viser selvangivelser for ett år.
Foto Nina Hansen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiadvokat Hanne Fauske i Romerike politidistrikt og Øko-teamet etterforsker kvinnens og hennes angivelige skattejuks. Disse permene viser selvangivelser for ett år. Foto Nina Hansen / DagbladetVis mer

Vurderer sikkerheten rundt «skattekvinnen»

Den siktede «skattekvinnen» (36) hadde rundt 2000 kunder og hadde tilgang til deres Altinn-kontoer. Politiet vurderer sikkerheten rundt kvinnen i tilfelle kundene er forbanna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM/OSLO (Dagbladet): En 36 år gammel norskvietnamesisk kvinne er siktet for momsunndragelser, skatteunndragelser og  medvirkning til grovt skattesvik ved at hun på vegne av rundt 2000 personer skal ha ført fiktive fradrag på selvangivelsene deres for anslagsvis 250 millioner kroner.

Skattetapet for staten skal være minst 70 millioner kroner. Den siktede kvinnen nekter straffskyld. Hun ble pågrepet 1. februar da politiet slo til mot fire adresser, blant annet kvinnens hjem, utenfor Oslo. Tre dager senere ble hun varetektsfengslet i 14 dager. Den siktede 36-åringen er i dag løslatt fra varetekt. Politiet bekrefter overfor Dagbladet at kvinnens sikkerhet er noe som diskuteres.

Vurderer sikkerheten Kvinnen har hatt rundt 2000 kunder og politiet utelukker ikke at noen av dem er mindre blide for Skatteetaten og politiets avdekking.

Gjennom en provisjonsordning skal hun ha fått rundt åtte millioner kroner fra sine klienter siden 2007.

Skatt øst går igjennom samtlige navn i kvinnens kundelister og de som har fått ført fiktive fradrag må betale skatte de skulle ha betalt, samt renter og tilleggsskatt.

- Vi har vurdert og vurderer kontinuerlig sikkerhetssituasjonen for siktede, men per nå er det ingenting som indikerer noe fare. Vi har en plan dersom situasjonen skulle endre seg. Det er politiets oppgave å vurdere og ivareta sikkerheten til enhver siktet og fornærmet, sier Fauske.

Altinn Kvinnens forsvarer, advokat Karen Forbrigd hos Advokatfirmaet Elden, ønsker ikke å kommentere sikkerhetssituasjonen til hennes klient.

Etter at politiet startet å gå gjennom det massive beslaget i saken, har de funnet mange av kundenes innloggingsdetaljer til nettportalen Altinn. Nettstedet er en norsk fellesportal for å levere inn elektroniske skjemaer til statlige etater, både for bedrifter og privatpersoner.

- Siktede har vært inne og levert selvangivelsene med kodene til sine kunder. De har gjort sine Altinn-koder tilgjengelig for henne, noe som kan åpne for mye annet. Om det er utnyttet av siktede vet vi ikke, sier Fauske, som understreker at de er i starten av etterforskningen og at det er alt for tidlig å trekke noen konklusjoner.

Svært utfordrende Informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn sier at når du gir fra deg dine inloggingsdetaljer fører det til at andre kan opptre som deg.

- All bruk og eventuelt misbruk vil i Altinn sine systemer bli oppfattet til å være utført av deg. I så måte lar du vedkommende gjennomføre et «aktsomt ID tyveri av deg selv», og det vil være svært utfordrende for deg å motbevise at det ikke er du som har gjennomført ulike oppgaver som er registrert på deg, sier Ferkingstad til Dagbladet.

Han anbefaler å delegere innloggingsrettigheter til personer som du ønsker skal gjøre oppgaver for deg. Siktedes forsvarer, advokat Forbrigd, ønsker ikke å kommentere detaljer i etterforskningen.

- Hun erkjenner ikke straffskyld og føler seg maktesløs mot den informasjonen som politiet og skattemyndighetene bringer til media, sier hun.

BESLAG: Detter er bare noe av politiet beslag i saken.
Foto Nina Hansen / Dagbladet
BESLAG: Detter er bare noe av politiet beslag i saken. Foto Nina Hansen / Dagbladet Vis mer