Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer sikkerhetstiltak nå

Luftfartstilsynet vurderer å øke sikkerheten på alle småflyplassene nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I henhold til regelverket har vi mulighet til å pålegge Avinor å innføre strakstiltak for å øke sikkerheten. Vi har jobbet med dette i hele kveld og konkluderer torsdag, sier informasjonsdirektør Robert Haast i Luftfartstilsynet til NTB.

Slike strakstiltak kan for eksempel være manuell kontroll av håndbagasje og passasjerer før disse går om bord.

- Men vi har ikke tatt stilling til dette ennå, understreker Haast.

Skannere fra 1. januar

28 regionale flyplasser får innført skanningsystem 1. januar neste år. Fram til da er mulighetene små for å undersøke om passasjerer tar med seg farlige gjenstander om bord i flyene.

Øksa som ble brukt da en asylsøker gikk løs på piloter og passasjerer på flyet mellom Narvik og Bodø, skal ha blitt smuglet inn i flyet. Dette har ført til kritikk av sikkerheten på småflyplassene i Norge.

- Fra 1. januar 2005 vil i alt 28 flyplasser få innført et nytt sikkerhetssystem, slik at alle passasjerer og håndbagasje som skal om bord på flyene vil bli skannet, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Marit Solbakken i Avinor til NTB.

- Nødvendige tiltak

- Det er sjokkerende å oppleve noe slikt som dette flydramaet i Norge. Samtidig viser dette at det dessverre er helt riktig å gjennomføre de storstilte investeringene som nå gjøres med sikkerheten, sier samferdselsminister Torild Skogsholm (V) til NTB.

Hun sier hun vil lytte til de forslagene Luftfartstilsynet måtte komme med om eventuelle strakstiltak.

- Som politiker er det vanskelig å vite hvilke tiltak som er nødvendige. Derfor tror jeg det beste vi kan gjøre er å lytte til fagfolkene, sier Skogsholm.

- EØS forsinker

Sikkerhetssystemet kommer som en følge av en EU-forskrift etter terrorangrepene mot New York 11. september 2001. Allerede fra 1. januar 2003 ble flyavganger fra flyplasser i EU sikret med skanning av bagasje og passasjerer.

Norges «utenforskap» har forsinket prosessen, ifølge Luftfartstilsynet.

<>- Dette sikkerhetstiltaket er vedtatt i EU, men innføres i Norge via EØS-avtalen. Det er et forsinkende ledd, sier informasjonsdirektør Haast.

Han understreker at Luftfartstilsynet ikke tar stilling i EU-saken, men påpeker at norsk medlemskap ville ha spart tid i dette tilfellet.

Først et år etter at skannere var innført i EU, ble prosessen satt i gang i Norge. Først fikk de største flyplassene slike skannere, deretter de mellomstore. Nå gjenstår altså de 28 minste flyplassene, blant dem Narvik.

Avinor kan bli pålagt å påskynde innføringen av skannere. Om det er mulig, avhenger av hvor langt Avinor er kommet i prosessen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling