Vurderer silkeundertøy for norske soldater

Skal beskytte soldater som blir utsatt for veibomber.

SIKKERHET: Både danske og amerikanske soldater har tatt i bruk disse silkebokserne, som skal beskytte soldatene hvis de trigger en veibombe. Foto: Den britiske hæren
SIKKERHET: Både danske og amerikanske soldater har tatt i bruk disse silkebokserne, som skal beskytte soldatene hvis de trigger en veibombe. Foto: Den britiske hærenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) vurderer å innføre silkeunderbukser for norske soldater.

Silkebokserne skal beskytte soldatene hvis de trigger en veibombe.

- Forsvaret vurderer å innføre dette for noen grupper. FLO skal bestille noen sett med prøver som hæren så skal prøve på noen av sine brukere. Erfaringen fra disse prøvene vil avgjøre om dette blir innført i forsvaret eller ikke, sier Arne Reke, oberstløyntant ved FLO i en uttalelse til Dagbladet.

Sterkere enn stål I dag ble det kjent at den danske hæren har gått til innkjøp av silkeunderbukser til tusen soldater som kjemper mot Taliban i Afghanistan.

- Vi har ledd mye av dette, men det er en mening med galskapen, sier seniorsersjant Niels Mølleskov fra Hærens Kampskole i Oksbøl til Avisen.dk.

Silken er nemlig vevd på en måte så den blir sterkere enn kevlar. Kevlar er syntetiske fibre som er fem ganger sterkere enn stål. Materialet brukes blant annet i skuddsikre vester.

Stopper jord og skitt - I gamle dager kastet fienden granater i hodet på oss, og disse visste vi hvordan vi skulle beskytte oss mot. Nå graver fienden ned veibomber, og disse har ikke soldatene hatt skjold mot, men det har de nå, sier seniorsersjant Niels Mølleskov til den danske avisa.

- Silken er så finmasket at stoffet stopper jord og skitt som eksploderer opp i skrittet til soldatene hvis de trigger en veibombe. Kraften i eksplosjonen får skitten til å trenge inn i alle kroppsåpninger, noe som kan gi indre betennelser, som er farlig for soldaten. Derfor er silken viktig, utdyper Mølleskov overfor danske P4.

I tillegg til svarte silkeboksershorts, får soldatene også en spesiell lyskebeskytter, som skal bæres utenpå underbukser og kamuflasjefargede bukser.

- Redder liv Silkebokserne ble tatt i bruk av amerikanske Afghanistan-soldater i fjor, ifølge Daily Mail. Forskning fra den britiske hæren, som har vært med å utvikle silkeunderbuksene og lyskebeskytteren, viser at settet har reddet to liv og skånet mange sårede soldater for ytterligere lidelser, ifølge danske P4.

Årsaken til at soldatene ikke bærer heldrakter av silke og kevlar, er at dette utstyret blir for tungt og varmt i Afghanistan.

- I prinsippet kan vi pakke soldaten inn i beskyttelsesutstyr fra topp til tå, men det nytter jo ikke hvis han blir skutt av en snikskytter fordi han beveger seg for sakte, sier Thomas Nico Jørgensen, som har ansvaret for danske soldaters utrustning.