Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer sin stilling i kveld

Rune Øygard vil drøfte med sin familie hva han vil gjøre etter beslutningen i Vågå Arbeiderparti.

IKKE TILLIT: Både Arbeiderpartiet sentralt og lokalt har nå gjort det klart at de ikke ønsker at Rune Øygard skal fortsette som ordfører i Vågå. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
IKKE TILLIT: Både Arbeiderpartiet sentralt og lokalt har nå gjort det klart at de ikke ønsker at Rune Øygard skal fortsette som ordfører i Vågå. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Like etter klokka 21 holdt Vågå Arbeiderparti en varslet pressekonferanse, hvor de tillitsvalgte uttrykte mistillit til den permitterte ordføreren Rune Øygard. På pressekonferansen fortalte de at de ber ham fratre sin stilling.

Nå vil Øygard vurdere hva han skal gjøre.

Må tenke seg om - Rune Øygard og familien vil bruke resten av kvelden på å drøfte hva han gjør etter at han har drøftet dette med partiet i Vågå, skriver forsvarer Mette Yvonne Larsen i en tekstmelding til Dagbladet i kveld.

- Ingen beslutning blir meddelt i dag, skriver hun videre.

Vågå Arbeiderparti har sittet i et ekstraordinært møte i Vågå kommunehus siden klokka seks i dag.

Støttet Stoltenberg Tidligere har også statsminister Jens Stoltenberg sagt at for mye er kommet fram til at partiet kan ha tillit til Øygard som ordfører.

Men, ifølge kommuneloven kan ikke en sittende ordfører uten videre sparkes midt i en periode. Statsminister Jens Stoltenberg sa på NRKs «Politisk kvarter» i dag at han ikke går inn i spørsmål om paragrafer og juss.

- Men vi mener at det som er kommet fram, og som ikke er bestridt, er av en sånn karakter at det er uforenlig med den tilliten en ordfører bør ha, sier Stoltenberg.

Lokallaget har dermed kommet til samme konklusjon som statsministeren.

- Kan ikke fratas Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er ekspert på kommuneloven, og kalles gjerne «kommunelovens far» etter at han var med og utredet kommuneloven. Han slår fast at loven er på Øygards side.

- Utgangspunktet er at en ordfører kan ikke fratas sitt verv for de fire år han eller hun er valgt inn for, sier Bernt til Dagbladet.

Beslutningen om hvorvidt Øygard går av, er det derfor Øygard selv som sitter med svaret på.

Hans avgjørelse er ventet å bli gjort kjent i morgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media