Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderer søksmål mot advokatfirma

Advokatfirmaet Wikborg Rein utarbeidet aksjeprospekter til pyramideselskapet T5PC, men ville ikke ha sitt eget firmanavn nevnt. Hundrevis av T5PC-aksjonærer raser, og truer med søksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Olav Sylte som representerer 200-300 pyramideofre, bekrefter at de vurderer søksmål.

-  Det er klart at vi vil se på rollen til Wikborg Rein på samme måte som vi ser på andre aktører i selskapet, sier Sylte.

-  Dere vurderer søksmål?

-  Ja, om noen uker vil vi be Wikborg Rein komme med en redegjørelse om den informasjonen vi har. Så får vi se om vi kommer til enighet. Men søksmål ligger inne som en vurdering, sier Sylte.

Prospektene skulle lokke T5PC-medlemmene til å investere i pyramideboblen. Wikborg Rein ga T5PC juridisk bistand i utarbeidelsen av prospektene, som nærmest lovet investorene snarlig gevinst.

Styreleder Jørn Tagge i T5PC sier han utbetalte ca. sju millioner kroner til advokatselskapet, noe firmaet mener er uriktig.

Valgte anonymitet

Wikborg Rein får kritikk for flere forhold: Eks-T5PC-medlemmer mener firmaet ga selskapet en ufortjent legitimitet som nettverksselskap.  Bisto T5PC uten at det kom fram i prospektet til T5PC. Det blir i advokatfirma sett på som «uvanlig», selv om det ikke er ulovlig. Prospektet fra august 2003 ble utarbeidet i samarbeid med T5PC selv om det blir vurdert som useriøst, av flere jurister.

Tor G. Birkeland, leder i Advokatforeningens børs- og verdipapirhandelutvalg, mener T5PCs prospekt framstår som totalt useriøst, og likner mer et medlemsskriv enn et prospekt.

-  I prospektet går det tydelig fram hva det vil si å være medlem, men det sier nesten ingenting om hva det betyr å være aksjonær i selskapet. For det første står det ingenting om økonomisk risiko i dette prospektet. Det sier ingenting om kostnadene i selskapet. Men det verste er at det ikke sier noe om hvilke verdier som ligger i selskapet - hvis det var verdier der i hele tatt, sier Birkeland.

Holdt seg borte

Mens et av Norges mest lønnsomme advokatfirma jobbet med T5PC i nesten ett år, ville andre aktører ikke ha noe med pyramideselskapet å gjøre.

Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange sa i fjor nei til å være rådgiver for T5PC, ifølge Dagens Næringsliv. Heller ikke revisor ville samarbeide med selskapet.

På en ekstraordinær generalforsamling i september i år valgte T5PC firmaet RSM Hasner som ny revisor, etter at Systemrevisjon AS hadde sagt fra seg rollen. Problemet var bare at RSM Hasner aldri ble kontaktet.

-  T5PC var på den tida på desperat jakt etter revisor. Vi skjønte at vi var valgt som revisor for T5PC, uten at vi hadde tatt på oss noe revisoroppdrag for dem. Det sier kanskje litt om hva slags selskap det var, sier Lars Løyning, daglig leder i RSM Hasner.

-  Hvorfor tok dere ikke på dere jobben?

-  Det var uaktuelt for oss ifølge våre retningslinjer, sier Løyning.

I en e-post til Dagbladet skriver Wikborg Rein at de ikke ser noe grunnlag for at firmaet kan holdes ansvarlig:

«Vi kan ikke uttale oss om innholdet av vårt oppdrag idet dette omfattes av taushetsplikten. Når det gjelder prospekter, er det i emisjons- og salgsprospekter i unoterte selskaper ikke plikt til å informere om hvem som har vært juridisk rådgiver.

Når et unotert selskap selv står for prospektet og det ikke brukes mekler, slik som i denne sak, er det som tidligere opplyst ikke vanlig at den juridiske rådgiveren nevnes.

Det er ikke riktig at Wikborg Rein har mottatt 7 millioner for å bistå T5PC. Grunnet taushetsplikten kan vi ikke kommentere honorarforhold eller hvorfor vi trakk oss som advokat for selskapet. Vi tar selvsagt saken alvorlig, men ser ikke noe grunnlag for at vårt firma kan holdes ansvarlig». skriver Advokatfirmaet Wikborg Rein.

PENGEJEGER: Olav Sylte er advokat for hundrevis T5PC-ofre, og vurderer søks- mål mot advokatfirmaet Wikborg Rein som laget aksjeprospektene til pyramideselskapet.
TOMME LAGERLOKALER: Pyramideselskapet T5PC etablerte seg med lagerlokaler i bydelen Tveita nordøst i Oslo. Salget herfra var relativt ubetydelig, og lokalene var bortimot tomme for varer da Økokrim dukket opp. Litt såpe, noen sjampoflasker og brosjyrer var det hele.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media