Vurderer søksmål mot Ulltveit-Moe

NHO-president Jens Ulltveit-Moe opplever at han er renvasket for påstander om korrupsjon i forbindelse med Umoes Iran-avtale. Men saken kan likevel få etterspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulighetene for søksmål blir mer enn antydet i etterkant av den omstridte Umoe-handelen med Iran. Stavanger-advokat Arvid Sjødin vurderer søksmål mot NHO-president og Umoe-direktør Jens Ulltveit-Moe, mens Ulltveit-Moe vurderer søksmål mot VG og det Stavanger-baserte konsulentselskapet Daily Trade, som er Sjødins klienter.

Utpekt som kilde

Arvid Sjødin reagerer på at Jens Ulltveit-Moe peker på ham som kilde til VG-oppslaget i oktober i år, der det blir trukket i tvil om Umoes innbetaling på 1,2 millioner kroner til det iranske oljeselskapet IOEC havnet der det skulle.

- Det er ikke riktig at jeg er avisens kilde, sier Sjødin til NTB. Han reagerer også på det han mener er beskyldninger om at han har presset Ulltveit-Moe for penger flere ganger de fire siste årene.

- Dette er ufattelig upresist. Kolleger ved mitt kontor vurderer om Ulltveit-Moe har passert en grense, sier Sjødin på spørsmål om mulige rettslige skritt.

- Ikke korrupsjon

Utvalget som har gransket Umoe Schat Hardings Iran-avtale, konkluderte tirsdag med at innbetalingen ikke dreier seg om korrupsjon, men er et rent prisavslag.

Utvalgets leder, advokat Jan-Fredrik Wilhelmsen, sier at dokumenterte opplysninger fra IOEC fjerner all tvil.

- Beløpet er gått inn på en selskapskonto. Det er en konto som ofte har vært i bruk i IOEC-sammenheng, sier Wilhelmsen til NTB.

- Vi konstaterer at oppslag i VG gir leseren et inntrykk av korrupsjon, ikke minst i overskriften hvor det står at mektige iranere skal ha mottatt 1,2 millioner. Det er veldig fjernt fra virkeligheten, sier Wilhelmsen.

Døren åpen

Jens Ulltveit-Moe er glad for konklusjonene fra granskingsutvalget.

- Dette viser at det ikke var grunnlag for de alvorlige anklagene som ble framsatt mot Umoe som selskap og meg som person, sier han til NTB.

Nå vurderer han rettslige skritt for å imøtekomme det han oppfatter som uheldige og beklagelige beskyldninger.

- Jeg vil ikke stenge den døren helt, sier Ulltveit-Moe til NTB.

Kritikken fra Sjødin tar han med ro:

- Jeg slår fast at granskingsutvalget snakket med Sjødin. De har tatt hans kommentarer med i sine vurderinger, som konkluderer med at påstandene mot meg er grunnløse, sier Ulltveit-Moe til NTB.

- Etisk riktig

Granskingsutvalget mener at Iran-avtalen fra 1997 dreier seg om en normal kjøpstvist om størrelsen på et prisavslag for forsinkelser og skader i forbindelse med leveringen av ni livbåter i november 1996.

Utvalget slår fast at transaksjonen og forhandlingene i forkant ikke er straffbare, verken etter gjeldende lov den gang eller dagens lovgiving. Tvert om opptrådte Umoes representanter etisk riktig ved at de gjorde maksimalt for å sørge for at selskapet i det hele tatt fikk betalt for livbåtene, mener granskerne.

Jens Ulltveit-Moe avviser at han nå er frikjent av sine egne.

- Det ville være en fornærmelse mot utvalgets medlemmer. Jeg kjenner ingen av dem og hvem andre skulle tatt initiativ til gransking av denne saken, om ikke vi selv? spør Umoe-sjefen.

(NTB)