Vurderer støyavgift på dekk

Staten vil gå nye veier for å få bukt med trafikkstøyen. Miljøverndepartementet vurderer nå å innføre støyavgift bildekk. Jo mer bråkete dekk, desto høyere avgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målet er å redusere trafikkstøyen med 25 prosent innen 2010. Veitrafikk er i dag den største støykilden i landet, og ifølge tall fra Statens Forurensingstilsyn (SFT) mener 300.000 nordmenn seg sterkt plaget av slik støy.

Opplysningene om den mulig nye avgiften kommer frem i et hemmeligstemplet notat fra Miljøverndepartementets organisasjons- og økonomiavdeling. - Dette er et av ulike tiltak det jobbes med, sier informasjonssjef Eva Nordvik i Miljøverndepartementet til Dagsavisen.

Ikke så uventet blir departementets nye veivalg vurdert som noe smalt fra flere hold.

- Dette er et kreativt forslag som bare er ment til å vri mer penger ut av folk, og det blir kamuflert som et miljøtiltak. Hva blir det neste? Avgift for skoslitasje? foreslår Egil Otter, informasjonssjef i Norges Automobilforbund (NAF).

Daglig leder i Dekkimportørenes Forening, Hroar Braathen, mener forslaget er både søkt og sykt. Han tror det blir vanskelig å finne en rettferdig metode for å måle hvor mye støy et dekk avgir.

kjell.kaasa@dagbladet.no