Vurderer tilliten til Høie

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vil følge nøye med på om regjeringen og Bent Høie får kontroll på importsmitten. De har ikke kontroll, er Sylvi Listhaugs dom.

KRITISERER: Stortingsrepresentantene Ingvild Kjerkol (Ap) og Sylvi Listhaug (Frp) sier regjeringens håndtering av importsmitte har vært bakpå hele veien. Reporter: Jørgen Gilbrant. Foto: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV presenterte i dag en rekke tiltak for å bekjempe importsmitte.

- Jeg tror mange har vært frustrert over å se at det ikke er kontroll på grensene når vi har så strenge tiltak her hjemme, sier Sylvi Listhaug (Frp).

De fire opposisjonspartiene, som har samlet seg en rekke ganger under coronapandemien, retter nå skytset mot regjeringens evne til å beskytte det norske folk mot smitte som kommer fra utlandet.

Her er tiltakene de er enige om for å hindre importsmitte.

Vurderer tilliten

Det er spesielt helseminister Bent Høie som får gjennomgå av Listhaug og Arbeiderpartiets helsetopp Ingvild Kjerkol.

- Bent Høie har vært for treg. Så seint som i november avviste han obligatorisk test. Fra og med mandag ble det innført, og det synes Ap er på tide. Vi har hatt mange ankomster, med mye smitte, siden nyttår, sier Ingvild Kjerkol.

- Har du tillit til Høie når du sier han ikke har kontroll på importsmitten?

- Vi vurderer fortløpende tilliten til Bent Høie, legger hun til.

- Kunne regjeringen ha unngått den sosiale nedstengningen siden nyttår dersom de hadde gjort ting annerledes?

- Det er et helt legitimt spørsmål fordi vi vet vi har fått veldig mye smitte fra arbeidsfolk fra Polen, for eksempel. Jeg forstår at vanlige folk er frustrert. Vi lever med inngripende tiltak og arbeidsplasser blir usikre, samtidig som smitten øker gjennom ankomst av folk utenfra. Vi har noen åpenbare eksempler på at smittetallene hadde vært lavere om vi ikke hadde hatt import av smitte, men den eksakte vitenskapen får vi først etterpå.

Listhaug: - Følger nøye med

Sylvi Listhaug og Ingvild Kjerkol er helt på linje i kritikken mot regjeringen og Høie.

- Det som jeg tror provoserer folk nå er at vi lever med veldig strenge tiltak - barn kan ikke gå på skolen og eldre sitter isolert - samtidig som det overhodet ikke er streng nok kontroll på grensa. Det hjelper ikke å skryte når tiltakene ikke overholdes, sier Listhaug om regjeringen.

- Kan du ha tillit til Bent Høie etter denne kritikken?

- Vi kommer til å følge saken nøye framover. Vi skal sørge for at Bent Høie tar kontroll over saken.

- Bent Høie antyder at dere slår inn åpne dører?

- Det er bra hvis Høie er igang med mye av dette, men dette er et signal fra Stortinget på at det går for seint.

Høie: - Europas strengeste

Bent Høie har ingen kommentar til at Frp og Ap vurderer tilliten de har til ham framover.

- Norge har gjennomgående i denne pandemien hatt Europas strengeste regler knyttet til importsmitte. Norge har vært midt på treet når det gjelder nasjonale tiltak og ligget i det laveste skiktet når det gjelder smitte i Norge, sier Høie når han oppsummerer coronapandemien og tiltakene i Norge.

- Det virkelighetsbilde de prøver å tegne av at importsmitte er årsak til at Norge må ha strenge nasjonale tiltak, det stemmer ikke. Sammenligner man seg med andre land, er det motsatte tilfellet. Det at vi har hatt strengere regler for innreise og importsmitte har mest sannsynlig ført til at vi har lavere smitte i Norge og lavere tiltaksnivå nasjonalt, sier Høie.

- Støtter regjeringen

Signalet fra opposisjonen er mottatt, bekrefter regjeringen også ved justisminister Monica Mæland, som altså mener at alle tiltakene enten allerede er gjennomført eller iferd med å bli gjennomført.

- Det er veldig bra at Stortinget og regjeringen er enige om viktigheten av å få bekjempet importsmitten. Med denne tiltakslisten viser opposisjonen at de støtter den retningen regjeringen har lagt til grunn i kampen mot importsmitte. Når det gjelder styrking at test- og kontrollregimet, så er det er arbeid vi allerede har satt igang, sier Mæland til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer