Vurderer tilsynssak etter at dement kvinne (84) døde

Frøs i hjel utenfor sitt eget hjem på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Helsetilsynet vurderer å opprette tilsynssak etter at en 84 år gammel dement kvinne frøs i hjel utenfor sitt eget hjem på Kampen i Oslo mandag.

Kvinnen ble funnet død utenfor sitt eget hjem ved 7.30-tiden mandag morgen.

Hun bodde alene, var svaksynt, tunghørt og dårlig til beins, og hadde ikke begrep om tid og sted.

Dødsårsaken var nedkjøling, skriver VG.

Leder Grete Lien Metlid for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt har sendt saken over til Helsetilsynet i Oslo, slik at tilsynet kan ta stilling til den.

Kvinnens familie har reagert kraftig på at hun var alene i opptil 22 timer i døgnet.

Familien har skrevet mange fortvilte brev til Oslo kommune og bedt om sykehjemsplass.

Vurderer tilsynssak

Helsetilsynet skal vurdere om det skal opprettes tilsynssak.

- Kommunen har plikt til å følge opp. De kan ikke ta imot bekymringsbrev uten å gjøre noe med det. Jeg har et sterkt ønske om at kommunene i mye større grad enn i dag aktivt kartlegger brukernes behov, sier fylkeslege Petter Schou.

Han slår fast at kommunen har ansvar for å skaffe et forsvarlig tilbud, og at det ikke er nok å si at det ikke har blitt sendt inn formell søknad på sykehjemsplass.

- Det er korrekt som fylkeslegen sier at loven pålegger kommunene å vurdere om brukeren får riktig tilbud. Dette anses som gjort i dette tilfellet, sier bydelsdirektør Lasse Østmark i Gamle Oslo.

- Fikk hjelp

Bydelsdirektør Lasse Østmark mener at kvinnen fikk tilstrekkelig hjelp fra kommunen, med hjemmehjelp og trygghetsalarm, samt to korttidsopphold på sykehjem i fjor.

For et par uker siden fikk 83-åringen oppnevnt en verge.

Østmark sier saken er svært beklagelig, men mener at kommunen ikke har gjort noe galt.

Kommunen vurderer ikke sykehjemsplass uten at det foreligger søknad, sier han, og legger til at det er blitt gitt informasjon om dette.

- Når det gjelder informasjon om fremgangsmåten for å søke sykehjemsplass, anser vår tjeneste at slik informasjon er gitt i tråd med vanlig praksis. Det beklages hvis denne informasjonen ikke er oppfattet, sier Østmark.

(NTB)