Vurderer tiltak mot menneskesmugling

Kommunal- og regionalminister Sylvia Brustad vil vurdere flere tiltak for å forhindre menneskesmugling til Norge, deriblant strafferammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brustad vil blant annet diskutere strafferammen for slik smugling med justisministeren, opplyser hun til NTB.

I dag besøkte hun Kriminalpolitisentralen i Oslo (Kripos), hvor hun ble orientert om hvordan politiet arbeider for å avdekke og forhindre smugling av mennesker til Norge.

Blant tiltakene Kripos-sjef Arne Huuse ønsker er strengere straff for menneskesmugling, mulighet for å sammenligne fingeravtrykk i politiets registre og forvaltningsregistre og bruk av patruljer inne i landet som skal kontrollere om utlendinger er kommet ulovlig inn i Norge.

- Det er grunn til å tro at det er store mørketall. Jeg registrerer at Kripos mener at strafferammen på 5 år for menneskesmugling er for lav, derfor er det verdt å se nærmere på den, sier Sylvia Brustad til NTB.

  • I fjor ble 91 personer anmeldt for menneskesmugling. 19 av disse kom fra Jugoslavia, 17 fra Irak, 12 fra Somalia og ti fra Sri Lanka.
  • Kripos samarbeider tett med Interpol og andre nasjoners politimyndighet for å finne ut hvordan den ulovlige menneskesmuglingen foregår og hvem som står bak.
  • Tall fra hovedflyplassen på Gardermoen viser at 46 prosent av utlendinger som reiser inn til landet, aldri har reist ut igjen. (NTB)