Vurderer tvangssamarbeid

Jan Tore Sanner mener barnevernet i små kommuner ikke holder mål. Små kommuner kan bli pålagt å samarbeide med andre om barnevern.

LEGGER FRAM REFORMEN I DAG: Kommnalminister Jan Tore Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
LEGGER FRAM REFORMEN I DAG: Kommnalminister Jan Tore Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) I dag legger kommunalminister Jan Tore Sanner fram kommuneproposisjon og melding om kommunereform. Der vil han vurdere å pålegge små kommuner å samarbeide med andre kommuner om enkelte velferdstjenester — som barnevern.

For sårbart - Det er helt klart at enkelte fagmiljøer i små kommuner er for sårbare i dag. Det er uheldig både for innbyggere og ansatte. I opplegget for kommunereform, vil vi særlig ta hensyn til sårbare grupper i samfunnet, eksempelvis barn som trenger barnevern, innbyggere med psykiske helseutfordringer eller personer med rusproblemer, sier kommunalministeren til Dagbladet.

I dag presenterer han mål, prosess, arbeidsfordelin, tidsfrister og økonomisk opplegg for reformen, som etter det Dagbladet erfarer skal vedtas i Stortinget før neste stortingsvalg.

Støttes av barneministeren Sanner har barneminister Solveig Hornes fulle støtte.

- Når om lag 100 kommuner har færre enn 5 ansatte i barnevernet, så sier det seg selv at det blir sårbart — sier barneminister Solveig Horne.

- Små barnevern gjør det vanskelig å sikre tilstrekkelig faglig bredde, samtidig som det blir svært sårbart for sykdom og turnover. Kompetansebehovene som oftest mangler i små kommuner er utredningskompetanse, psykologfaglig kompetanse og juridisk kompetanse, sier Horne. Hun er bekymret for at andelen fristbrudd på meldinger og undersøkelser er høyere i kommuner med få ansatte i barnevernet, og sier at også akuttberedskapen gjennomgående er dårligere i små kommuner enn i større kommuner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer