FHI-direktør Camilla Stoltenberg:

Vurderte å endre i siste liten

Folkehelseinstituttets faglige grunnlag ble levert uvanlig lenge før beslutningene om smitteverntiltakene ble tatt torsdag. FHI-direktør Camilla Stoltenberg forteller at de vurderte å endre enkelte tiltak, men at de seint onsdag kveld bestemte seg for å ikke gjøre det.

SLUTT PÅ SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen presenterte de nye coronatiltakene torsdag 13. januar. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Folkehelseinstituttet leverte sine faglige vurderinger som lå til grunn for regjeringens beslutninger om endringer i tiltak 7. januar - seks dager før regjeringen fattet beslutningene. Det faglige grunnlaget i sin helhet ble levert 9. januar.

I det faglige grunnlaget skrev FHI at de anbefalte å oppdatere situasjonsforståelsen nærmere opp mot beslutningene om tiltakene. FHI-direktør Camilla Stoltenberg forteller til Dagbladet at de var inne på tanken om å gjøre endringer i siste liten.

- Vi la inn et forbehold om at vi måtte se på om utviklingen av epidemien og kunnskapsgrunnlaget hadde endret seg såpass mye at vi ville ha behov for å revurdere enkelte tiltak. Vi var inne på tanken om det, men besluttet seint onsdag at vi ville holde oss til det som vi hadde levert.

NYE TILTAK: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol forklarer hvorfor regjeringen letter på en rekke tiltak, til tross for fremtidsutsikter fra FHI og Helsedirektoratet. Video: Regjeringen Vis mer

Risikovurdering

Smittevernloven stadfester at smitteverntiltak skal være nødvendige og forholdsmessige, og at de skal oppheves eller begrenses i omfang så snart de ikke lenger er nødvendige. Som følge av dette er det også nødvendig med tilstrekkelig oppdaterte faglige vurderinger når beslutningene tas.

Da det ble innført nasjonale smitteverntiltak 13. desember, ble det faglige grunnlaget i sin helhet levert samme dag. Det gjorde det også da det ble innført nasjonale smitteverntiltak 7. desember.

Folkehelseinstituttet publiserte en ny risikovurdering onsdag. Der fastslår de blant annet at når man nå innfører tiltak, så må de ha en annen begrunnelse for varigheten av dem og andre kriterier for når de skal oppheves sammenliknet med tidligere i pandemien. Dette på grunn av at alle unge og voksne har kunnet bli vaksinert, og at eldre og kronisk syke har fått tilbud om en tredje dose.

- Ligger risikovurderingen som ble publisert onsdag til grunn for anbefalingene som ble gitt i det faglige grunnlaget?

- I grove trekk har vi hatt de vurderingene under utvikling hele tida, men vi rakk ikke å skrive dem i forkant, sier Stoltenberg til Dagbladet.

LETTELSER: Marius Heitmann, eier og daglig leder av Fresh restaurant og bar, sier de nye lettelsene er en sår trøst. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

- God oversikt

Helsedirektoratet tok også forbehold om at det kunne bli nødvendig å gjøre nye vurderinger «når FHI har oppdatert sine risikovurderinger». Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at det er vanskelig å si med sikkerhet om de faglige vurderingene ville ha sett annerledes ut om de hadde blitt levert på et seinere tidspunkt.

- Men vi ser at den siste informasjonen om omikronvarianten har gått i en positiv retning, altså at vi har fått vite mer om at den er mindre farlig, og at det ikke er så dramatisk som vi tenkte i tida før jul. At regjeringen på enkelte områder har valgt litt lempeligere løsninger, det tenker jeg at er helt innenfor.

- Om dere hadde hatt FHIs risikovurdering på tidspunktet, ville det ha påvirket rådene deres?

- Vi hadde ganske god oversikt over hva man kunne forvente, også på det tidspunktet da vi ga våre råd, så jeg tror ikke at det villa hatt noen stor innvirkning på rådene som vi ga til regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer