- Vurderte å gi meg

Helt fram til i vinter tvilte Jens Stoltenberg på om han skulle fortsette med politikk. Nå er han omsider klar til å lede partiet han er vokst opp i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tvilte på om jeg hadde det som skulle til for å være en sentral tillitsvalgt for Arbeiderpartiet. Etter valgnederlaget ville det vært rart om jeg ikke tenkte gjennom om jeg politisk fyller de kravene slike tillitsverv stiller, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Neste helg overtar han som partileder for et kriserammet Arbeiderparti. Men i dette intervjuet med Dagbladet innrømmer han at han etter valget i fjor høst og helt fram til i vinter var i tvil om han skulle fortsette i Ap-toppen.

Jagland-striden

Stoltenberg vil fortsatt ikke snakke om det delte lederskapet og konfliktene med Jagland. Han vil ikke bekrefte at lederstriden bidro til at han tvilte på om han skulle fortsette i politikken. Men sentrale Ap-politikere Dagbladet har snakket med, mener bestemt at også Stoltenberg mente at det delte lederskapet med Jagland ikke fungerte og ikke kunne fortsette.

- Var du villig til å fortsette i delt lederskap med Jagland?

- Jeg har vært opptatt av å gjøre alt jeg kan for å bidra til at Ap legger den typen diskusjoner bak seg. Derfor vil jeg ikke bidra til å holde den typen debatter om fortida ved like. Alle betraktninger fra meg om dette, vil være å rippe opp i det.

Stoltenberg forteller at han tok det dårlige valgresultatet tungt. - Jeg tenkte selvsagt gjennom situasjonen etter valget i 2001. Det ene hensynet er de politiske resultatene, det andre mer privat. Det skulle være rart om jeg ikke tenkte gjennom om jeg var den rette til å være en ledende sentral tillitsvalgt til Ap, enten som statsministerkandidat eller parlamentarisk leder. Og jeg måtte tenke gjennom om jeg politisk fyller de kravene som en slik jobb stiller.

- Når tok du beslutningen om å være lederkandidat?

- Jeg er ikke sånn skrudd sammen at jeg kan angi nøyaktig dato for når jeg tok en endelig beslutning. Dette var tanker som var i bakhodet mitt, med vekslende styrke, helt fra valget og fram til jeg tok beslutningen om å fortsette. Da valgkomiteen spurte meg om å bli leder, hadde jeg tatt beslutningen, sier Stoltenberg.

- Gleder du deg til å bli Ap-leder?

- Et politisk dyr

- Jeg hadde ikke sagt ja hvis jeg ikke hadde gledet meg. Det er ikke mulig å gjøre en slik jobb hvis en ikke har lyst. Partiet har jeg jobbet med og for i mange år. Jeg er et politisk dyr. Etter tida som AUF-leder bestemte jeg meg for å ikke være heltidspolitiker og jobbet i Statistisk sentralbyrå i to år. Men da Thorbjørn Berntsen spurte om jeg ville bli statssekretær i Miljøverndepartementet, svarte jeg ja med en gang.

- Hva slags leder blir du?

- Jeg håper jeg blir en god leder, en som både kan lytte, lede og inspirere. Jeg mener det er en god egenskap for en leder å lytte, høre på argumenter og motforestillinger. Samtidig er det et tidspunkt for beslutninger. Og når beslutningene er tatt, må jeg lede og slåss for dem.

- Det sies om deg at du er konfliktsky?

- Ja, jeg vet det. Nå er det ikke noen målsetting å søke konflikter, men å bilegge konflikter og finne omforente løsninger. I mine år som statsråd har jeg jobbet mye med nettopp å håndtere konflikter. En av de første sakene jeg fikk som næringsminister, var Rena Kartong. Det var en vanskelig sak. Presset var stort for at vi skulle gå inn med nye millioner for å redde bedriften. Men vi sa nei, fordi vi ikke trodde den var liv laga. Vi lyttet, men så tok vi en beslutning og ledet. Men jeg var ikke konfliktsky. Som finansminister er man i konflikter med stort sett hele regjeringen hele tida.

- Viktige saker under din regjeringsledelse måtte dyttes fram til Ap's landsmøte på grunn av intern strid i Ap. Er dette uttrykk for et sterkt og klart lederskap?

- Det gjaldt store og viktige saker som Statoil og sykehusreformen. Så store saker skal behandles grundig og hører hjemme på landsmøtet. Den kritikken stiller jeg meg uforstående til.

- Hva vil du gjøre for å få en god partikultur?

- Jeg vil gjerne vise et lederskap som gir en positiv og oppbyggende partikultur. Det vil jeg gjøre alt jeg kan for, og det vil jeg si klart ifra om. Men i en moderne organisasjonskultur finnes det ingen annen disiplin enn selvdisiplin. Det er også viktig å ikke forveksle diskusjon med strid og ukultur. Jeg er med i Ap fordi det nettopp er plass til ulike holdninger. Dere vil aldri få et helt strømlinjeformet Ap.

- Likevel er det vel viktig at en har evnen til å si fra hvor skapet skal stå. Din forgjenger Gro Harlem Brundtland var vel eksponent for det?

- Jeg mener Gro var eksponent for å skape en lagånd der alle trakk samme vei. Ikke til venstre.

- Går Ap nå mot venstre?

Jens Stoltenberg må ta en pause før han svarer:

- Arbeiderpartiet har alltid vært og skal alltid være til venstre i det politiske landskapet. Vi skal favne fra sentrum og ut til venstre.

- Har du har hørt egne partifeller i det siste som har sagt at venstresiden i partiet har vunnet politikken etter valget?

- Nei, jeg har ikke det. Uansett mener jeg det er feil å lete etter den typen merkelapper som høyre eller venstre, vunnet eller tapt.

- Her skiller du lag med Thorbjørn Jagland, som ved oppstarten av programarbeidet i vinter sa at kursen skulle gå mot venstre?

Ny pause:

- Ja, det er da jeg mener man er inne i en diskusjon som handler om ord. Det er viktigere å holde fast ved de grunnleggende verdiene vi står for, fellesskap og fordeling. Arbeiderpartiets holdning har vært at enkeltmennesket er best tjent med at man har gode fellesskap. Fellesskapet gir enkeltmennesket mer frihet. De nordiske velferdssamfunnene er de beste historiske bevisene på det. De har mangfold, skaperkraft, entreprenører, og det er ikke på tross av sterke kollektive løsninger, men det er på grunn av dem. Her er det en ideologisk forskjell på oss og høyresida. De har hele tida forsøkt å skape en motsetning mellom fellesskapet og individet.

Jens' rådgivere

- Du fikk kritikk for dine valg av medarbeidere på Statsministerens kontor. Delvis for at de ikke var «ekte» partifolk og for at de var for like deg?

- Den typen kritikk har jeg alltid hørt, uansett om det har vært meg eller andre som har vært statsminister. Jeg mener jeg hadde dyktige og kloke medarbeidere.

- Så det var en urimelig kritikk?

- Ja. Jeg mener de hadde variert bakgrunn. Men det viktigste poenget er jo at mine nærmeste og viktigste medarbeidere er partiledelsen. Rådgivere og statssekretærer skal beherske et område eller et fag.

- Så det betyr at du mener Jonas Gahr Støre fortsatt kan gjøre en god jobb for partiet?

- Ja. Alle de som var der kan fortsatt gjøre en god jobb for partiet, og så vidt jeg vet er alle aktive i ulike deler av partiet i dag.

TUNGT ANSVAR: Neste søndag blir Jens Stoltenberg leder av Det norske Arbeiderparti. En må gå langt i anegalleriet bak ham for å finne Ap-ledere som ahr tatt over et parti med så lav oppslutning.