Vurderte å kutte strømmen til kunde som var avhengig av pustemaskin

Jøran Strømmen fikk sjokk da han leste de feilsendte, interne epostene fra NTE. De inneholdt navn, fortrolige opplysninger og skremmende karakteristikker av dårlig betalere hos energiselskapet.

FEILSENDT: Jøran Strømmen skulle aldri hatt tilgang til de interne dokumentene.
FEILSENDT: Jøran Strømmen skulle aldri hatt tilgang til de interne dokumentene.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jøran Strømmen fikk mer enn han ba om i et svar fra Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE). Han mottok en konvolutt som ved en feiltagelse inneholdt utskrifter av eposter med hånlige kommentarer om andre «blakke» strømkunder.

De feilsendte, interne e-postene fra NTE inneholdt navn, fortrolige opplysninger og karakteristikker av dårlig betalere hos energilevrandøren.

- Det gikk kaldt nedover ryggen på meg når jeg leste brevene. Innholdet var graverende og det er en veldig kynisk og kald fremgangsmåte ovenfor kunder som kanskje sliter økonomisk fra før av, sier Strømmen til Dagbladet.

Han er dessuten svært opprørt over at den ene kunden det rakkes ned på, var avhengig av elektrisk pustemaskin om natta, samtidig som NTE vurderte å kutte strømmen på grunn av manglende betaling.

Jøran Strømmen tenker da på den syke mannen. I eposten fra en kundebehandler til en overordnet står det:

«Kunden har skiftet navn. Han har da klart å lure oss, og vi har avskrevet beløp. Kreditorforeningen har sakene, og de gjør det som er mulig. Men kunder som ikke eier noe eller har ingen inntekter er det vanskelig å få noe. Denne kunden har fått nye ab uten å gjøre opp. Ikke etter LKS(?) Hva med legeerklæring? Uansett er det ikke vi som skal være sosialkontor. Går det ikke an å kreve garanti fra sosialen?» skriver representanten for energigiganten.

«Har gjeld og er sikkert blakk» I svaret står det: «Vi har mottatt legeerklæring fra kunden. Han har pustemaskin. NN (ansatt) har kontaktet NAV i dag. Avventer svar fra NN».

Han skjønte straks at papirene måtte ha blitt tilsendt han ved en glipp, noe han synes er skremmende nok.

- Det som sjokkerte meg enda mer er den interne ordbruken og de forferdelige karakteristikkene av kunder som sliter og har det vanskelig. Om dette er en vanlig sjargong hos NTE, bør lederne ta et kurs i kundebehandling raskest mulig. Et par kveldskurs ville gjort underverker, sier Jøran Strømmen.

- Ingen er oppdratt på denne måten. Dette er en kultur som må ha utviklet seg over tid. Det virker som om de går over lik for å få inn pengene, sier Strømmen.

Beklager Konserndirektør for kommunikasjon og organisasjon i NTE, Inge Bartnes, beklager saken på det sterkeste og legger seg flat.

- Vi beklager sterkt dette og ser meget alvorlig på det som har skjedd. Vi skal gå gjennom våre rutiner for å sikre oss at dette aldri vil skje igjen. Vi skal også ta kontakt med dem dette angår og gi dem vår uforbeholdne beklagelse. Alle kunder i NTE skal behandles med respekt, også i vår interne kommunikasjon, sier konserndirektøren.

Ledelsen i NTE tror de har sterke nok internrutiner for å unngå at strømmen blir kuttet til kunder som er avhengig av strøm for helsen eller sikkerhetens skyld.

- Vi har retningslinjer som blir fulgt slik at det ikke skal gå utover helse og sikkerhet til våre kunder. Vi er i tett dialog med inkassoselskapet og andre instanser som NAV for å kartlegge om slike forhold eksisterer. Hvis så er tilfelle vil vi aldri kutte forbindelsen,  sier Torbjørn Opland, avdelingssjef for nett-kunder i NTE nett.