Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vurderte å si fra seg tronen

LONDON (Dagbladet): For første gang innrømmer kronprins Haakon og Mette-Marit at de har trodd et bryllup kanskje ville være umulig. Kronprinsen tenkte til og med på å si fra seg tronen. «Det er noe vi har tenkt på, men det var aldri noe vi planla å gjøre,» sier kronprins Haakon til The Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I samtalen med Times-journalisten Martin Fletcher innrømmer Haakon og Mette-Marit at omstendighetene gjorde at de tvilte på om et bryllup var mulig.

Videre sier Haakon at han tenkte tanken på å gi fra seg tronen av kjærlighet til Mette-Marit. Kronprinsen forteller åpenhjertig om de sterke følelser han har for sin forlovede. Han levner ingen tvil om at han er sikker i sin sak.

«For oss var dette et valg vi gjorde. Jeg tror det er viktig å se mennesker som enkeltindivider, og da jeg møtte min forlovede var det noe veldig spesielt. Vi trodde at kjemien oss imellom er noe man er veldig heldig dersom man finner. Ikke alle finner noen som de virkelig har lyst til å være sammen med for resten av livet. Slik har vi vært meget heldige», sier kronprins Haakon.

Folkelig monarki

Intervjuet vies stor plass i dagens utgave av den britiske storavisa. Journalist Martin Fletcher intervjuet kronprinsen og hans forlovede i Oslo i slutten av juni. I sin artikkel sammenlikner han forholdet mellom Mette-Marit og kronprins Haakon, med forholdet mellom prins Charles og hans kjæreste Camilla Parker-Bowles.

Han mener Charles har god grunn til å misunne Haakon.

«Sist uke lagde arvingen til den britiske tronen furore da han veldig åpenbart hintet til at han fremdeles nærte et håp om å eventuelt gifte seg med Camilla Parker-Bowles, en skilt kvinne. Som en kontrast er den 27 år gamle tronarvingen i Norge ikke bare den første kronprinsen som lever åpent med sin kjæreste, men også den første som får gifte seg med en alenemor,» skriver Fletcher.

Vill fortid?

TVILTE: Kronprins Haakon var så sikker på at han ville leve sammen med Mette-Marit at han tenkte tanken på å si fra seg tronen. Det innrømmer han ovenfor journalist Martin Fletcher i The Times.Foto: SCANPIX
TVILTE: Kronprins Haakon var så sikker på at han ville leve sammen med Mette-Marit at han tenkte tanken på å si fra seg tronen. Det innrømmer han ovenfor journalist Martin Fletcher i The Times.Foto: SCANPIX Vis mer

Fletcher forklarer dette med at det norske monarkiet er mer folkelig og at nordmenn er veldig tolerante. Det norske Slottet er integrert i bybildet på en helt annen måte enn ærverdige Buckingham Palace.

Mette-Marit blir på nytt spurt om å utdype sin fortid i house-miljøet.

«Er fortida di så vill som noen vil ha det til?» spør journalisten

«Jeg tror ikke at jeg vil svare på det spørsmålet», sier Mette-Marit og ler før hun fortsetter:

«Selvsagt er det mye jeg ville gjort annerledes i dag, men jeg kan ikke gå tilbake og be om å få gjøre valgene på nytt. Det er umulig. Det som er viktig for meg nå er å gå videre slik at folk kan se hvordan jeg er som menneske.»

Kronprinsen fortsetter med å fortelle at det var de menneskelige egenskapene til Mette-Marit som han først falt for. Egenskaper han er overbevist om at hele nasjonen vil oppdage.

Paret lar også den britiske journalisten få et innblikk i framtidsplanene til paret som gjør det klart at de helhjertet vil vie sin hverdag til offisielle oppgaver.

«Vi er bevisst på å følge de tradisjonene det norske kongehuset har. Jeg tror basen er veldig godt bygd opp, og den måten som kong Harald og kong Olav har utfylt sine roller på har gjort et stort inntrykk på meg. Jeg er veldig takknemlig for at Mette-Marit vil være med på dette, og at hun er villig til å gå inn i det med hele sitt liv,» sier Haakon.

TVILTE: Kronprins Haakon var så sikker på at han ville leve sammen med Mette-Marit at han tenkte tanken på å si fra seg tronen. Det innrømmer han ovenfor journalist Martin Fletcher i The Times.Foto: SCANPIX
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media